KAKO DA SE ĐACI VRATE U KLUPE POSLE STRAVIČNOG ZLOČINA? Milorad Antić: Timovi će im pomoći da se postepeno vrate normalnom životu
Milorad Antić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

KAKO DA SE ĐACI VRATE U KLUPE POSLE STRAVIČNOG ZLOČINA? Milorad Antić: Timovi će im pomoći da se postepeno vrate normalnom životu

Društvo -

Đaci u Srbiji su na redovnoj nastavi, osim u Osnovnoj školi na Vračaru, mestu velike tragedije.

Nastava u toj školi bi trebalo da počne od sutra, dok je već juće radio produženi boravak za niže razrede.

Vračar, masakr, ubistvo, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ ,,Vladislav Ribnikar“ i drugim ustanovama, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije.

Tim povodom u jutarnjem programu "Redakcija" gostovao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, komentarišući tekuća dešavanja koja su promenila lice Srbije u poslednjih nekoliko dana.

Milorad Antić
foto: Kurir tv

Tim je bio neophodan, siguran je Antić.

- Tim je formiralo Ministarstvo prosvete koji mogu da pomognu deci, profesorima, i radiće od 8-20 časova uveče. Prvo će na savetovanje krenuti đaci koji nisu bili u to vreme u školi. Prva smena koja je doživela ovu nesreću teško da će krenuti u škoplu. Treba dugogodišnji rad tog tima i predviđen je oblik da se dete relaksira, da bi se dete polako odvojilo od tih trauma - započeo je Antić.

02:25

U toku trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama, obezbeđeno je prisustvo školskog policajca. Da li će to uticati na bezbednost i osećaj sigurnosti?

Rane ne prebole kod svakog čoveka u istom intervalu.

- Malim osmacima dolazi mala matura, a ja ne znam da li su oni sposobni i spremni ako imate period od mesec dana. Jako je velika tuga i bol, naročito u toj smeni koja je bila prisutna - dodao je.

Iz Ministarstva prosvete je stiglo obaveštenje da niko ne insistira na povratku dece u školske klupe.

- Počela su deca da dolaze u školu. Ima veliki broj dece koja su željna škole. Roditelji greše, ako ne šalju decu, bezbednost je tamo na izuzetno visokom nivou. Ne treba se sada plašiti da će tu nešto biti. Treba se polako osloboditi straha i krenuti korak napred ka životu. Verujem da je strah svakog roditelja da se nešto opet ne desi, sama pomisao da ulazite na mesto gde je poginuo čika Dragan i drugari i drugarica, je teška... - kaže Antić.

U toku trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama, obezbeđeno je prisustvo školskog policajca. Da li će to uticati na bezbednost i osećaj sigurnosti? zanima voditlejku Olju Lazarević.

Ta deca su utučena i retko ko priča u nekoj većoj meri, priča Antić.

- Policajci rade svoj posao, obilaze školu, ovde su već škole gde ima preko hiljade đaka. To je na neki način, ispravna odluka. Nastavnici su tu najbitniji. Oni trebaju da razgovaraju sa tom decom. Ako su i dalje tu mobilni telefoni ii nedisciplina, to mora da se promeni - smatra Antić i dodaje:

- Kontrola mora da bude učestala. Ali je razredni starešina prvi koji je vezan za vaspitanje i kulturu. Tu treba mnogo više da se uradi. Taj motiv obilaska časa od raznoraznih savetnika da prisustvuju i pomognu nastavnicima - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track