ODLUKA KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU: Kurir nije prekršio Kodeks novinara Srbije
Foto: Kurir, Printscreen

ODLUKA KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU: Kurir nije prekršio Kodeks novinara Srbije

Društvo -

Komisija za žalbe je zaključila da je "Kurir" u zakonskom roku u oba izdanja u kojima je objavljen i sporni tekst, sasvim u skladu sa profesionalnim standardima, objavio odgovor žalilaca, koji je inače identičan tekstu žalbe upućene Savetu za štampu. Zbog toga članovi Komisije smatraju da je "Kurir" postupio u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Jelka Jovanović, Olivera Milošević, Dragan Đorđević, Vlado Mareš, Tamara Skroza, Vida Petrović Škero, Jelena Petković, Nadežda Budimović i Zlatko Čobović, na sednici održanoj 27.4.2023. godine, jednoglasno donosi ODLUKU

Tekstom "Opasno Antivakseri opet zarađuju na ivermektinu, koji lako može izazvati komu", objavljenim u štampanom izdanju, odnosno tekstom „ANTIVAKSERI OPET ZARAĐUJU NA IVERMEKTINU?! Propagatori leka za konje vratili se na velika vrata OVAKO SE IGRAJU ŽIVOTIMA LJUDI", objavljenim na portalu, 18. marta 2023. godine, "Kurir" nije prekršio Kodeks novinara Srbije. Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

OBRAZLOŽENJE

Udruženje građana "Lekari i roditelji za nauku i etiku" podnelo je žalbu zbog teksta, objavljenog i u štampanom izdanju i na portalu „Kurir.rs", a kojim su, po mišljenju podnosilaca žalbe, prekršene brojne tačke Kodeksa novinara Srbije iz poglavlja Istinitost izveštavanja, Odgovornost novinara, Novinarska pažnja i Poštovanje privatnosti. Cilj teksta nije, kako je navedeno, da se informiše javnost, već da se vređaju pojedine osobe i njihova prava i interesi. To je urađeno, između ostalog, upotrebom termina „opasno", „antivakseri", „zarađuju", „teoretičari zavere", „propagatori leka za konje", „novi način da zarade na lakovernima", „švercovala parfeme preko mejla ministarstva". U tekstu ima kontradiktornih i netačnih informacija, a žalioci su taksativno naveli šta u tekstu nije tačno. Istakli su i da su autori knjige pet univerzitetskih profesora, a na početku knjige je jasno naznačeno da je njen cilj da pokrene argumentovanu raspravu o alternativnim načinima lečenja kovida, te da su informacije u knjizi date samo u edikativne svrhe i nisu zamena za dijagnozu, lečenje ili savet zvaničnog medicinskog stručnjaka.

U odgovoru na žalbu redakcija "Kurira" istakla je da je objavljen odgovor žalilaca narednog dana od kada im je upućen, te da smatraju da nisu prekršili nijednu odredbu Kodeksa. Tema je od izuzetnog javnog značaja, podnosioci žalbe su objavili knjigu u kojoj su izneli svoje tvrdnje, koje ne dokazuje ni jedno konkretno istraživanje. Nisu ih kontaktirali, jer su verovali da je dovoljno što su preneli delove iz knjige, a sagovornici koji iznose suprotne argumente su relevantni - jedan od njih je doktorirao na upotrebi ivermektina. Redakcija stoji iza ocena da su predstavnici udruženja LRNE antivakseri, da zarađuju na knjizi koja se prodaje za 2.200 dinara, kao i da je to što su naveli u knjizi opasno. Lekare koji su propisivali ivermekrin na svoju ruku, resorno ministarstvo je prijavilo Lekarkoj komori još 2021. godine. Nisu kažnjeni, ili bar to nije javno objavljeno, a novinari imaju obavezu da ukazuju na opasne i štetne postupke lekara, istaknuto je, između ostalog, u odgovoru na žalbu. Podnosioci žalbe nisu bili zadovoljni time što je objavljen odgovor koji su uputili „Kuriru", i ostali su pri zahtevu da se o žalbi izjasni Komisija za žalbe.

Komisija za žalbe je zaključila da je "Kurir" u zakonskom roku u oba izdanja u kojima je objavljen i sporni tekst, sasvim u skladu sa profesionalnim standardima, objavio odgovor žalilaca, koji je inače identičan tekstu žalbe upućene Savetu za štampu. Zbog toga članovi Komisije smatraju da je "Kurir" postupio u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Komisija naglašava da uloga Saveta za štampu nije da ispituje istinitost navoda objavljenih u knjizi o kojoj je reč, već samo i jedino da li je medij poštovao pravila propisana Kodeksom novinara Srbije.

Žalioci su objavili knjigu u kojoj su izneli stavove za koje su unapred mogli znati da će izazvati kritike dela stučne javnosti i kako su i sami naveli, želeli su da podstaknu debatu o ovoj važnoj temi. U skladu sa pravom na slobodu govora i polemiku, u tekstu koji je "Kurir" objavio o knjizi su u tekstu govorili relevantni sagovornici, koji su izneli tvdnje suprotne onima u knjizi, na šta imaju pravo. Žaliocima je omogućeno da na to odgovore i u tom kontekstu, Komisija ne misli da je došlo do kršenja odredbi koje se odnose na istinitost izveštavanja i novinarsku pažnju.

Isto tako, po oceni članova Komisije, žaliocima nije ugroženo pravo na privatnost, jer su se svojevoljno, svojom aktivnošću, izložili sudu javnosti, postali javne ličnosti i, samim tim, moraju biti spremni da istrpe kritiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track