90. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM: JUBILARNA SMOTRA AGRARA
Foto: Promo

90. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM: JUBILARNA SMOTRA AGRARA

Društvo -

Novosadski sajam koji u 2023. godini obeležava vek postojanja, od 20. do 26. maja organizuje jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam. Ovogodišnja smotra agrara biće realizovana sa Italijom kao Zemljom partnerom, Generalni sponzor je Globos osiguranje, Banka partner - Banka Poštanska štedionica, Zlatni sponzor Al Dahra. Kao sponzor stogodišnjice, podrška Novosadskom sajmu je Telekom Srbija. Tradicionalno uz Sajam su i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Grad Novi Sad…

O velikom interesovanju za najveću priredbu Novosadskog sajma svedoče brojne prijave. Nastupe su do sada potvrdili izlagači iz Srbije i još 25 zemalja. Nekoliko zemalja će svoju privredu predstaviti ne samo kroz pojedinačne promotivne štandove, već i na kolektivnim izložbama.

Novosadski sajam
foto: Promo

U poslednjoj dekadi maja izlagače i posetioce očekuju svi poznati segmenti Poljoprivrednog sajma - Izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme za prehrambenu industriju, izložba hrane i pića… Priredbu tradicionalno prate Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala, koje su organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Kruna Izložbe stočarstva - Dan stočara, biće održan u četvrtak, 25. maja. Na Manježu Novosadskog sajma najboljim odgajivačima će tada biti uručena priznanja uz defile nagrađenih grla.

Novosadski sajam
foto: Promo

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u planu su i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, proizvoda sa oznakom “Srpski kvalitet” i zanatskog piva.

Tokom sedam dana predstaviće se i osiguravajuća društva, banke, institucije... a Kongresni centar “Master” biće domaćin i brojnim poslovnim i stručnim skupovima, među kojima se svakako ističu Dan voćara i Dan dobavljača.

Tradicija ocenjivanja kvaliteta na Novosadskom sajmu duga je više od 135 godina, a u susret 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu vrednovanje kvaliteta proizvoda i usluga počelo je još u februaru. Priznanja Novosadskog sajma izlagačima će biti uručena na svečanostima tokom priredbe, dok će šampionima posebna čast biti ukazana na Večeri šampiona u četvrtak, 25. maja, u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

Posetioce sa kupljenim ulaznicama, očekuju vredni pokloni.

Novosadski sajam
foto: Promo

DEVEDESETI MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM

Sajmovi i izložbe kao put do cilja

Prvi međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke, održan je od 14. do 18. marta 1931. godine, uz podršku Udruženja poljoprivrednika kao Saveza poljoprivrednika Dunavske banovine i AD Izložbe i Sajam uzoraka u Novom Sadu. To je bila prva organizovana izložba i sajam priplodne stoke na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Naišla je na veliko odobravanje zvaničnih institucija i državnih organa jer je u godinama velike privredne krize bilo potrebno da se sistematski radi na prosvećivanju uzgajivača stoke, kao i podizanju kvaliteta stočnog fonda na teritoriji cele države.

Na izložbi je bilo prikazano 1.039 grla goveda, svinja, pastuva, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namenjen mlečnim proizvodima, bilo je i veterinarskih lekova, stočne hrane, semena, aparata za ishranu svinja, elevatora.

Organizator Sajma je bilo Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka koje je osnovala grupa novosadskih trgovaca i industrijalaca, s ciljem da se sajmovi priređuju profesionalno i postanu stalni.

Novosadski sajam
foto: Promo

NA PRAGU DRUGOG VEKA

Sto godina Novosadskog sajma

Posle 1918. godine, kad su Bačka, Banat, Srem i Baranja ušli u okvire zajedničke jugoslovenske države, grupa bogatih novosadskih preduzetnika, veleposednika i industrijalaca je, na inicijativu Đule Hajoša pokrenula akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih i industrijskih uzoraka i poljoprivrednih proizvoda.

Tako je od 11. do 26. avgusta 1923. godine priređena Prva novosadska izložba. Označila je početak organizovanja sajamskih priredbi u Novom Sadu i smatra se prvom u postojanju Novosadskog sajma. U inicijativnom pismu Đule Hajoša je, između ostalog, navedeno da bi Sajam trebao da se održava po “primeru drugih velikih gradova”, i da bi trebalo da bude “prolećni sajam”.

Novosadski sajam
foto: Promo

Prva trgovačka i zanatska izložba 1923. godine priređena je u zgradi nekadašnje Državne mađarske katoličke gimnazije na Futoškom putu, današnjoj zgradi Srednje elektrotehničke škole u Futoškoj ulici. Bila je otvorena svakog dana, od 8 do 18 časova, a ulaznice su koštale 10 dinara. Izložbu je pratio katalog sa spiskom izlagača i oglasnim delom.

Vek postojanja Novosadski sajam obeležava tokom cele 2023. godine. U martu je održana Svečana akademija posvećena jubileju dok se uskoro očekuje i Monografija, specijalno pripremljena za čuvanje uspomena o najstarijoj sajamskoj kući u ovom delu Evrope.

Novosadski sajam

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track