DOJAVE O BOMBAMA U 115 ŠKOLA DODATNO TRAUMATIZIJU DECU: Oglasio se stručnjak za bezbednost i otkrio kako treba da reagujemo
Foto: Marina Lopičić

roditelji zabrinuti

DOJAVE O BOMBAMA U 115 ŠKOLA DODATNO TRAUMATIZIJU DECU: Oglasio se stručnjak za bezbednost i otkrio kako treba da reagujemo

Društvo -

U 115 beogradskih škola su stigle anonimne dojave o podmetnutnim bombama, nakon čega su kontradiverzione ekipe MUP sa psima prekontrolisale sve objekte, dok su učenici i zaposleni bili evakuisani. Utvrđeno je da su dojave bile lažne, ali stručnjaci upozoravaju da se ovakvim incidentima deca, nastavnici i roditelji dodatno traumatiziju u danima nakon dva užasna masakra.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da su dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama stigle na elektronske adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim opštinama.

Prva Beogradska gimnazija, dojava o bombi, bomba
foto: Marina Lopičić

- U cilju bezbednosti učenika i zaposlenih nastava u prvoj smeni je prekinuta do okončanja provere policije, a pojedine škole su već pregledane i nastava u njima se odvija bez problema. O svim relevantnim informacijama za održavanje nastave škole će obavestiti učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije - navedeno je u saopštenju.

Pojedini đaci su izgubili nastavu u prepodnevnoj smeni, dok su mnogi kasnili i u popodnevnoj. Nekim roditeljima je i pre sedam časova ujutru javljeno da decu ne dovode u prvu smenu.

Prof. dr Ilija Kajtez, stručnjak za bezbednost, ističe za Kurir da svaku dojavu o bombama treba shvatiti ozbiljno i treba preduzeti sve mere kako zakon nalaže.

Ilija Kajtez
foto: Kurir tv

- Bez obzira na to koliko neko misli da to možda nije ozbiljno treba reagovati po proceduri i ne dovoditi takve stvari u pitanje. Ponovne dojave o bombama nakon tragedija koje su se desile dodatno uznemiravaju i traumatizuju decu, roditelje i društvo, maltretiraju i unose tenziju, ali moramo se izboriti sa tim - naglašava prof. dr Kajtez i dodaje:

- Jasno je da je ovo nastavak specijalnog rata koji se vodi protiv naše države sa ciljem da se slomi naše rukovodstvo, ali smo tu da se borimo i zaštitimo našu zemlju i narod.

Igor Jurić

Niko se ne oseća bezbedno

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je na Kurir televiziji da se ni deca, a ni roditelji ne osećaju bezbedno:

Igor Jurić
foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

- Čim ti dete nije bezbedno, ti gubiš osećaj sigurnosti. Ovo je dodatna muka svima nama i prevazilazi samu odgovornost škola. Situaciju mora da reši odeljenje za visokotehnološki kriminal. Sve neke odluke koje će škola u ovom momentu doneti, to su trenutne mere. Dok se zaista ne pronađe onaj koji šalje te pretnje i mejlove, mislim da neće biti trajnog rešenja. Mislim da je sada važno da se dodatni resursi utroše da bi se ovaj problem, koji traje više od godinu-dve, napokon rešio.

Podsetimo, prošle godine je u nekoliko navrata bilo dojava da je u brojnim institucijama navodno postavljena bomba, a svaka se ispostavila kao lažna.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track