"UČE IH MATEMATICI I RAČUNARIMA, ALI NE DOBROTI I DRUGIM VREDNOSTIMA" Grbović: Deca usmerena da grabe za uspehom, a nemaju ideale
Foto: Kurir TV, Nemanja Nikolić

obrazovanje

"UČE IH MATEMATICI I RAČUNARIMA, ALI NE DOBROTI I DRUGIM VREDNOSTIMA" Grbović: Deca usmerena da grabe za uspehom, a nemaju ideale

Društvo -

"Od kada se dogodio zločin 3. maja - za mene "Vladislav Ribnikar" više nije škola!" - kaže u ispovesti za Kurir Milanka Negić, majka 13-godišnje Sofije, koja je ubijena u školi na Vračaru.

Ona dodaje i da je škola tog dana uništena i da nijedno dete tamo više ne bi trebalo da kroči da bi pohađalo nastavu.

Predlaže da se na tom mestu napravi memorijalni centar. Smatra da školska godina mora odmah da se prekine u celoj zemlji kako bi se pokazala solidarnost, a ne da se nastavi s pokušajima da se sve ovo "normalizuje".

Šta če biti sa školom Ribnikar, ali i da li treba menjati sistem obrazovanja, voditeljka jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olja Lazarević razgovarala je sa Dragim Lukićem, članom Veća za obrazovanje GO Vračar i Ivanom Borić, osnivačem Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja i trenerom za lični razvoj, dok se u program ključula i Biljana Grbović, savetnica za roditeljstvo.

Milanka Negić govorila je i o prevelikom pritisku na decu zbog ocena.

- Nisam sigurna koliko je tačna tema o preteranim očekivanjima. Pogrešan sistem vrednosti je tema. Deca su danas zaštićena, jedino gde se od njih očekuje su eventualno intelektualni i sportski rezultati. Danas deca ne da nisu opterećena, već su i rasterećena od životnih neprijatnosti. Malo se znoje i malo su izložena radu i prsihičkim neprijatnostima. Svi koji dolaze u kontakt s decom treba da budu izuzetno uviđavni, da prepoznaju dečje potrebe. Deca nisu naviknuta na neprijatne situacije - kaže Grbović.

02:59

UČIMO IH MATEMATICI I RAČUNARIMA, ALI NE DOBROTI I DRUGIM VREDNOSTIMA Grbović: Deca uopšte nisu pod pritiskom, ali nemaju ideale

Ukazuje i šta je po njoj osnovni problem u obrazovanju današnje dece.

- Sistem vrednosti je centralna tema, nedavno se dosta pričalo o značaju nekih predmeta. Ispada da su glavni predmeti matematika, engleski i eventualno računari. Ne negujemo vrednosti koje predstavljaju dobrotu, kulturu, plemenitost, nemamo ideale. Deca su usmerena da grabe za sebe, da se ističu i to je uzrok nečemu što je preterana ambicija, a to je u stvari nedostatak balansa u životu. A treba ispred toga da postavimo kakvi su oni ljudi i koliko su korisni članovi društva - kaže Biljana Grbović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

ZAŠTO GOVORIMO DECU DA BUDU JAKA I IZDRŽE? PUSTIMO IH DA PLAČU Borić: Deca se plaše da pokažu empatiju, mali pokazuje emocije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track