MAJKA NASTRADALE DEVOJČICE OTVORILA TEME KOJE SU POKRENULE DIJALOG U DRUŠTVU Stručnjaci: Smanjiti pritisak na decu zbog ocena...
OŠ Vladislav Ribnikar, Foto: Petar Aleksić

VAŽNO

MAJKA NASTRADALE DEVOJČICE OTVORILA TEME KOJE SU POKRENULE DIJALOG U DRUŠTVU Stručnjaci: Smanjiti pritisak na decu zbog ocena...

Društvo -

Dobro je što je najavljeno povećanje broja pedagoga i psihologa u školama, ali oni ne treba da sede, šetaju i piju kafu, već da kvalitetno rade s decom i uče ih empatiji i lepom ponašanju, kažu stručnjaci

Milanka Negić, majka devojčice nastradale u školi na Vračaru, u emotivnoj ispovesti u jučerašnjem Kuriru iznela je nekoliko predloga o mogućim promenama u školskom sistemu. Time je otvorila teme koje su pokrenule važan dijalog u društvu.

Milanka Negić
Milanka Negićfoto: Nebojša Babić

Podsetimo, ona je, između ostalog, poručila da pritisak na decu zbog ocena mora odmah da prestane, kao i da decu treba učiti empatiji i drugim vrednostima. Ona je predložila i da se na mestu „Ribnikara“ napravi memorijalni centar i/ili centar za edukaciju i podršku, koju deca često ne mogu da dobiju u školi.

Stručnjaci sa kojima je Kurir razgovarao smatraju da su određene promene neophodne, naročito u pravcu toga da se deca u osnovnoj školi uče empatiji i ljudskim vrednostima, kao i da im se obezbedi pristupačnija psihološka podrška, što je država već najavila.

Ivana Borić

Pustimo decu da plaču!

Ivana Borić, osnivač Centra za prevenciju i borbu protiv nasilja i trener za lični razvoj, rekla je za Kurir TV da je praksa pokazala da decu ne učimo empatiji:

- Potrebno je da vidimo koliko roditelji poznaju decu, a mali broj ima empatiju ili se plaši da pokaže tu emociju. I dalje postoje poruke „budi jak, izdrži“: A zašto ih ne pustimo da plaču? Ne mogu nastavnici da vaspitavaju decu ako kod kuće to nemaju. Nema telefona na nastavi, slušajte decu. Učenici su prevazišli učitelje, gledaju nas u oči i lažu. Podržavam disciplinu, da se zna ko je dete, a ko roditelj. Hajde da budemo ujedinjeni i iskorenimo nasilje prevencijom.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir TV

Povratak je greška

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković smatra da zgrada škole „Ribnikar“ više ne treba da bude ona u koju će ići đaci, kao i da je greška to što su deca sedam dana nakon tragedije vraćena u školu.

- Mi iz ovoga moramo da izvučemo ozbiljne zaključke i da počnemo sa ozbiljnim promenama obrazovanja. Mi koji radimo u prosveti godinama već upozoravamo na nasilje i na to da su samo ocene važne, da ima malo psihologa i pedagoga i da je status prosvetnih radnika sve gori, ali niko nas ne sluša. Radi se i o nastavnicima koji rade sa više od 30 dece u odeljenju - mora se smanjiti broj dece u odeljenjima kako bi se moglo raditi kvalitetno - rekla je Jankovićeva za Kurir.

Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar, paljenje sveća, sveće, pomen ubijenim đacima
foto: Nenad Kostić

Neophodna reforma

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić saglasan je s tim da je neophodna reforma osnovnog obrazovanja.

- Prvo treba pojačati ulogu razrednog starešine, treba povećati broj pedagoga i psihologa i ubaciti i socijalnog radnika u škole, ali oni ne treba da sede, šetaju i piju kafu po školi, već treba da rade. Da iznesu konkretne predloge za rad sa svakim odeljenjem, ali i za svakog učenika pojedinačno, posebno za one koji se teže prilagođavaju učenju - kaže Antić za Kurir i dodaje:

- Psiholog treba da radi psihoanalizu svake ličnosti. Isto tako, jednom mesečno da pričaju na času sa decom o empatiji, bontonu, lepom ponašanju, nasilju, da imaju edukativne razgovore o štetnosti droge i alkohola.

Biljana Grbović

Deca nisu naviknuta na neprijatnosti

Savetnica za roditeljstvo Biljana Grbović rekla je za Kurir TV da danas deca nisu opterećena, već rasterećena od životnih neprijatnosti:

- Deca nisu naviknuta na neprijatne situacije. Sistem vrednosti je centralna tema, nedavno se dosta pričalo o značaju nekih predmeta. Ispada da su glavni predmeti matematika, engleski i eventualno računari. Ne negujemo vrednosti koje predstavljaju dobrotu, kulturu, plemenitost, nemamo ideale. Deca su usmerena da grabe za sebe, da se ističu, i to je uzrok nečega što je preterana ambicija, a to je u stvari nedostatak balansa u životu.

Govoreći o pritisku zbog ocena, Antić kaže da se tu postiže lažni moral:

- Ponajviše su roditelji ti koji traže petice, ovo su sve lažne ocene. Decu treba učiti drugim vrednostima, i u školi i kod kuće!

Memorijalni centar

Komentarišući predloge Sofijine majke, član Veća za obrazovanje GO Vračar Dragi Lukić za Kurir TV je istakao da već dve godine postoji građevinska dozvola da se sredi škola „Vladislav Ribnikar“.

- Jeste to krvava bajka, tugujemo već dve nedelje i gledamo šta da radimo. Školska godina treba da se završi. U „Ribnikar“ je došlo dosta stručnjaka. Svi smo zatečeni, taj mali nam je tog 3. maja poremetio državu, sistem vrednosti. Ja bih da se napravi spomen-soba i memorijalni centar, ali nemamo prostornih kapaciteta za nove škole na Vračaru. Moglo bi se nekako rešiti da to bude i mesto za ekskurzije, da decu učimo vrednostima i šta se tu desilo - rekao je Lukić i dodao da Ministarstvo prosvete sprema zakonodavnu izmenu koja se tiče nasilja.

Činjenice/ Zahtevi majke Milanke Negić

- OŠ "Vladislav Ribnikar" da postane memorijalni centar i/ili centar za edukaciju i podršku deci

- završiti odmah školsku godinu i pokazati solidarnost

- reforma obrazovnog sistema

- deci ponuditi sadržaje koji razvijaju empatiju, bliskost, drugarstvo, poštovanje i druge vrednosti

- smanjiti pritisak na decu zbog ocena

Kurir.rs/ Mina Branković

Štampano izdanje 19.05.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS DVA POKLONA U KURIRU! ČETKA ZA RIBANJE plus dodatak TV Ekran

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju dva poklona. Dobićete četku za ribanje manjih površina plus dodatak TV Ekran.

Kako je u toku prolećnje čišćenje, poklanjamo vam jedan vrlo koristan proizvod.

Četka za ribanje namenjena je za otklanjanje prljavštine sa manjih površina. Vrlo je zgodna za rukovanje pa će vam na taj način olakšati proces čišćenja.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Boris Pingović: Život je lakši kad se pomiriš sa sobom

Iako ga šira publika najviše prepoznaje kao glumca, ovaj umetnik uz novu seriju “Nemirni”, u kojoj igra višeg inspektora, promovviše prvi kantautorski album i ističe da su mu muzika i gluma jednake ljubavi

Jelena Gavrilović: Radovala me je saradnja sa studentima u sitkomu “Moja Slavice”

Anja Savčić: Karijeru u Holivudu gradila sam postepeno od malih rola

Bonus video:

04:15

DECA OŠ VLADISLAV RIBNIKAR SE SADA PLAŠE SAMO 2 STVARI! Predsednik Saveta roditelja škole šokirao: NE TRAŽIMO OSVETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track