TRAGIČNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U NIŠU: Poginuo prof. dr Mile Novaković, otac lidera niških socijalista i nekadašnji direktor Niteksa
Foto: Enciklopedija znamenitih ličnosti Niša

In memoriam

TRAGIČNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U NIŠU: Poginuo prof. dr Mile Novaković, otac lidera niških socijalista i nekadašnji direktor Niteksa

Društvo -

Prof. dr Mile Novaković, nekadašnji direktor "Niteksa" iz Niša tokom više od 25 godina, u vreme kada je niška fabrika bila gigant u staroj Jugoslaviji, poginuo je danas u Nišu u 81. godini. Vest o tragičnoj pogibiji profesora Novakovića saopštio je na Fejsbuku njegov sin prof. dr Igor Novaković, predsednik Gradskog odbora SPS u Nišu.

- Dragi prijatelji, moj otac prof. dr Mile Novaković je danas poginuo. Dužnost oca je da dobro vaspita sina, dužnost sina je da dostojno sahrani oca. Zato vas obaveštavam da je komemoracija u sredu, 24.maja 2023. u 12 časova u Velikoj sali Univerziteta u Nišu. Sahrana je u četvrtak, 25.maja 2023. u 12 časova na Novom groblju u Nišu - napisao je Igor Novaković u objavi na "Fejsbuku".

Prof. dr Mile Novaković je bio doktor tehničkih nauka, diplomirani inženjer tehnologije. Bio je redovni profesor Univerziteta u Nišu. Kako se navodi u enciklopediji "Znamenite ličnosti Niša", funkciju generalnog direktora "Niteksa" obavljao je od 1975–2000. godine, bio je svojevremeno narodni poslanik SPS-a, redovni član Akademije kompjuterskih nauka (Kijev, Ukrajina) kao i predsednik Skupštine Udruženja stvaralaca Niša. Nakon penzionisanja bio je redaktor (urednik) poglavlja Privreda u Enciklopediji "Znamenite ličnosti Niša".

Prof. dr Mile Novaković je bio na čelu "Niteksa" iz Niša više od četvrt veka u vreme stare Jugoslavije, kada je niška fabrika tekstila slovila za giganta u toj oblasti a sa mesta direktora smenjen je posle petoktooktobarskih promena.

Prema nezvaničnim informacijama, nesreća u kojoj je nastradao desila se danas na Bulevaru dr Zorana Đinđića, kada je na njega naleteo motorciklista dok je prelazio ulicu. Povređeni čovek je prevezen u UKC Niš ali je zbog težine povreda preminuo večeras, uprkos naporima lekara da se izbore za njegov život. Motorciklisti je određeno zadržavanje u policiji nakon čega će biti priveden tužiocu.

Veliki broj Nišlija preko društvenih mreža upućuje izraze saučešća porodici Novaković.

(Kurir.rs, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track