MATURANTI O PROBI ZAVRŠNOG ISPITA: Državna matura je bila laka, ali dobro je što je odložena! Evo koje pitanje ih je namučilo
Foto: Srbija Danas

Test iz maternjeg jezika

MATURANTI O PROBI ZAVRŠNOG ISPITA: Državna matura je bila laka, ali dobro je što je odložena! Evo koje pitanje ih je namučilo

Društvo -

Učenici trećeg razreda srednjih škola, koji su juče radili probu državne mature, kažu da im je test iz srpskog jezika bio lagan, malo ih je namučio srpski književnik i reformator Sava Mrkalj, ali im je ipak laknulo što je sprovođenje državne mature odloženo za 2025/26. godinu!

Probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, radilo je oko 50.000 učenika trećeg razreda u svim srednjim školama, dok su probe matematike i trećeg testa otkazane. Đaci su imali na raspolaganju tri sata da odgovore na 23 pitanja, koja nose 25 bodova.

- Pitanja nisu bila toliko teška. Poslednje pitanje koje nosi tri poena je bilo najteže. Recimo, u nekim pitanjima na zaokruživanje data su dva ili tri tačna odgovora, ako samo jedan pogrešimo, uopšte ne dobijamo bodove. Iskreno, laknulo mi je što je odložena državna matura - s obzirom na to da planiram da upišem FON, morala bih da radim i prijemni ispit i državnu maturu - rekla nam je T. G., učenica jedne srednje škole u prestonici.

mala matura, test, polaganje testa, učenici, đaci, prijemni ispit
foto: Dragana Udovičić

Njen drug L. P., koji takođe planira da upiše FON, kaže za Kurir da je test bio lakši nego što su očekivali.

- Rekao bih da sam uradio prilično dobro, najteži je bio poslednji zadatak, imali smo odlomak iz dela Save Mrkalja, nije bilo baš lako za razumevanje - naveo je ovaj učenik.

Ministarstvo prosvete

Provera organizacionog segmenta

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se ovom aktivnošću proverava svaki ogranizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova.

- U okviru ovog procesa ministarstvo testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama. Učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna, putem portala - navodi se u saopštenju.

Njihov drugar Đ. E. kaže da je očekivao teže zadatke, kao i da su mu zadaci sa čitanjem pali najteže te da poslednji zadatak nije uradio. Učenica M. D. dodaje da je u poslednjem pitanju tekst bio suviše dugačak i teži za razumevanje:

- Dobro je što se odlaže državna matura, to treba da se implementira valjano. Ja bih upisala Pravni fakultet, meni to ništa ne bi značilo, jer je Pravni ukinuo prijemni.

Direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić navodi da je zadovoljan kako je protekla proba završnog ispita, te da se veliki broj dece odazvao.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track