OVAKO ĆE U PRAKSI IZGLEDATI ZAKLJUČIVANJE I POPRAVLJANJE OCENA: Nastavnik zakazuje termin, a evo i kako! Sve je objašnjeno
Foto: Profimedia

kraj školske godine

OVAKO ĆE U PRAKSI IZGLEDATI ZAKLJUČIVANJE I POPRAVLJANJE OCENA: Nastavnik zakazuje termin, a evo i kako! Sve je objašnjeno

Društvo -

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade Srbije kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna. Načelnik školske uprave Beograda objasnio je kako će funkcionisati zaključivanje ocena!

Načelnik Školske uprave Beograda Dragan Filipović rekao je za RTS da odluka o prevremenom završetku nastavne godine nije bila ishitrena.

- Mesec dana unazad imamo situaciju koja je sve nas u prosveti izmestila iz zone komfora. Razmišljalo se dugo, imali smo sjajan odziv i povratak dece u "Ribnikar", preko 850 od 1.100 đaka išlo je u školu, ali je neki umor kod svih bio pokazatelj da je možda trenutak da se posvetimo drugim aktivnostima i da ih motivišemo, razgovaramo s njima - rekao je Filipović za RTS.

Istakao je da će se u školama održati pedagoški kolegijumi, saveti roditelja, nastavnička veća i da će se razmotriti kako će se nastaviti do 20. juna, kada je zvanično kraj. Filipović ističe da nastavnici mogu da nastave da predaju predviđeni sadržaj, ali kroz drugačiji pristup nastavi.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo, navodi se da je prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena posebno potrebno voditi računa o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog.

deca u školi, deca u klupama, učionica, polaganje ispita, pismeni zadatak, školska klupa, osnovna škola, srednja škola
foto: Shutterstock

Naime, nastavnici bi do utorka trebalo da predlože zaključne ocene, a dete će moći da popravi ocenu.

- Nastavnik će zakazati termin, najčešće će to biti kada imaju redovan čas, neće se menjati raspored časova, osim tamo gde ima velikih oscilacija, gde roditelji ne žele da deca idu na nastavu - objasnio je Filipović.

Filipović je istakao da će produženi boravak u školama biti otvoren do 20. juna, a biće otvorene i predškolske ustanove koje su u objektima škola.

Kako je Ministarstvo navelo u dopisu, preporuka je da škola izvrši anketiranje roditelja i na osnovu rezultata anketiranja organizuje rad produženog boravka. Celodnevna nastava, kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada, organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna 2023. godine.

Ekskurzije se ne otkazuju

Planirane ekskurzije neće biti otkazane, kaže Filipović.

- Sve može da se realizuje, nema otkazivanja, izuzev ako ugovor nije potpisan sa agencijom, pa uz saglasnost roditelja može da se odloži - naveo je Filipović.

Objašnjavajući kako izgleda nastava u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devetoro đaka i radnik obezbeđenja, Filipović je rekao da se svake nedelje donosi plan za narednu sedmicu i da se to pokazalo kao uspešno.

- Iz dana u dan sve veći broj dece dolazi na taj oblik nastave koji je bio zastupljen, ono na čemu radna grupa radi je podrška u ovom trenutku i to nam je najvažnije kada je reč o učenicima, zaposlenima i roditeljima - rekao je Filipović.

Navodi da su pojedine škole, poput "Ribnikara", Treće beogradske gimnazije, Muzičke škole "Josip Slavenski", već završile sa nastavom, ali da sa đacima i nastavnicima rade psihoterapeuti.

Objasnio je da odeljenja u "Ribnikaru" imaju ustaljene terapeute i seanse dva ili tri puta nedeljno.

Takve seanse nisu vremenski ograničene i održavaće se dok psihoterapeuti ne procene da više nisu neophodne.

Kurir.rs/ RTS

Bonus video:

03:10

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track