"NIKO NE BRANI RODITELJIMA DA DISCIPLINUJU DECU" Dr Ana Budak objasnila ko će biti sankcionisan kad je reč o FIZIČKOM KAŽNJAVANJU
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"NIKO NE BRANI RODITELJIMA DA DISCIPLINUJU DECU" Dr Ana Budak objasnila ko će biti sankcionisan kad je reč o FIZIČKOM KAŽNJAVANJU

Društvo -

Roditelji su danas, čini se više nego ikada, na testu kako da se postave u vaspitanju dece. Izgleda kao da novo vreme donosi nove norme, a sve ono što zdrava logika u vaspitavanju ne može da predvidi moraće porodični zakon.

Tačnije njegove izmene, koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najavilo uz obrazloženje da je bezbednost dece apsolutni prioritet.

U tradicionalnom društvu kakvo je ovo naše zadiranje u porodične vrednosti i uverenja uvek je nailazilo na otpor, a ove nove izmene najviše se tiču zabrane fizičkog kažnjavanja dece i sklapanja dečijih brakova.

O ovoj uvek aktuelnoj temi voditelji Pulsa Srbije Milica Marković i Miloš Anđelković razgovarali su sa Tatjanom Macurom iz udruženja Mame su zakon i advokatom dr Anom Budak.

Voditelji su na početku razgovora imali pitanje za obe gošće. Ukoliko se izmenama zabranjuje fizičko kažnjavanje deteta u vaspitavanju da li to znači da je postojećim zakonom to dozvoljeno ili da nije striktno zabranjeno?

- I sadašnji zakoni prepoznaju neprimereno ponašanje prema deci. Problem je što je identifikacija takvih slučajeva retka, pa se zgražavamo kad saznamo da do njih dođe. Dobro je što se uvode pravila koja jasnije propisuju kakav odnos treba da bude u odnosima roditelja i dece i na koji način se tretira njihova bezbednost - smatra Macura.

03:15

NIKO NE BRANI RODITELJIMA DA DISCIPLINUJU DECU Dr Ana Budak objasnila ko će biti sankcionisan kad je reč o FIZIČKOM KAŽNJAVANJU

Istakla je i bojazan da izmenama zakona neće biti obuhvaćeni drugi oblici nasilja, koja nisu fizička.

- Međutim, važnije je da menjamo kulturu u kojoj živimo u kojoj se neće tolerisati bilo koja vrsta nasilja, pogotovo oni koji se teže vide. Plašim se da će prema najavama izmena zakona, ne možemo da vidimo da li će se baviti nekim drugim oblicima nasilja osim fizičkim - kaže Tatjana Macura.

Svoj stav zatim je iznela i druga gošća emisije Puls Srbije, advokat dr Ana Budak.

- Ako se krene od toga da nešto što nije zabranjeno je u praksi dozvoljeno, formalnopravno ne postoji ta zabrana fizičkog kažnjavanja dece. Ona se posredno može izvući iz drugih dokumenata na koje se Srbija obavezala. Dakle, eksplicitna zabrana ne postoji. Insistira se na pravu dostojanstva deteta iz kog možemo zaključiti da telesno kažnjavanje nije dozvoljeno - objašnjava dr Ana Budak.

Precizira i na šta će biti stavljen akcenat ovim izmenama porodičnog zakona.

- Moramo istaći da to telesno kažnjavanje ne treba percipirati u smislu da podrazumeva da će se neko mešati u privatno pitanje roditelja kako će disciplinovati svoju decu. Intencija zakonodavca je u tome da reaguje na neka eventualno ekscesna ponašanja roditelja, da zadire u te sfere društva. Nesumnjivo je da većina roditelja deluje u interesu deteta i za većinu ovaj zakon neće ništa promeniti. On je tu da minimizuje postojeće oblike ponašanja, a ne da ograniči roditelje u njihovim pravima - zaključuje dr Ana Budak.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track