NAUČNIK IZ SRBIJE NA PRAGU OTKRIĆA LEKA PROTIV RAKA! Izmislio "trojanskog konja" koji ubija karcinom, a OVO mu je GLAVNA prednost!
Foto: Kurir Televizija

ZDRAVLJE

NAUČNIK IZ SRBIJE NA PRAGU OTKRIĆA LEKA PROTIV RAKA! Izmislio "trojanskog konja" koji ubija karcinom, a OVO mu je GLAVNA prednost!

Društvo -

Vidak Raičević, doktorant na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, bavi se istraživanjima u vezi sa lečenjem karcinoma. Ovaj mladi istraživač – saradnik na Katedri za organsku hemiju dobitnik je nagrade Matice Srpske za svoj rad. Vidak je na pragu jednog velikog otkrića u lečenju ove opake bolesti.

centralni
foto: Kurir televizija

On je osmislio "trojanskog konja" koji bi trebalo da zbunjuje ćelije karcinoma. Njegov rad se bavi derivatizacijom steroidnih hormona čoveka.

- Imamo molekule koje mogu da ugroze ćelije tumora, a ne mogu da ugroze zdrave ćelije. To je jako važno jer svako dejstvo na zdrave ćelije izaziva nus pojave. A idelno sredstvo, tzv. sveti gral medicinske hemije jeste lek koji je efikasan, a bez nus pojava - kaže Raičević.

Ipak dug je i zahtevan put od otrklića molekula do leka:

02:23

NAUČNIK IZ SRBIJE NA PRAGU OTKRIĆA LEKA PROTIV RAKA! Izmislio trojanskog konja koji ubija karcinom, a OVO mu je GLAVNA prednost!

- Veoma mali broj lekova dolazi sa univerzitetskih centara Negde 80 posto lekova dolazi iz farmeceutskih kompanija. Oni imaju novaca, ljudstva i sredstava da organizuju sva potrebna istraživanja. Mi sarađujemo sa kolegama sa instituta za onkologoju vojbvodine i Srbije gde vidimo kakav je efekat na izolovane ćelije i to jeste nešto što je porvi korak, ali za dalju proceduru potrebna je malo ozbiljnija finansijska konstrukcija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track