BEZBEDNIJE JE KUPOVATI NA INTERNETU?! Advokat objasnio zbog čega su "kupci na daljinu" zaštićeniji od onih koji troše u prodavnici
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

društvo

BEZBEDNIJE JE KUPOVATI NA INTERNETU?! Advokat objasnio zbog čega su "kupci na daljinu" zaštićeniji od onih koji troše u prodavnici

Društvo -

Sigurno ste bar jednom bili u situaciji da se borite za svoja prava kada je u pitanju zamena robe ili prevara pri kupovini na internetu. A koliko puta samo posumnjate u kvalitet proizvoda koji često nije ni u skladu sa cenom. Nova pravila o bezbednosti proizvoda su upravo stupila na snagu i sada potrošači mogu da odahnu budući da je u poslednjih dvadeset godina kvalitet robe na tržištu ozbiljno urušen.

01:47

BEZBEDNIJE JE KUPOVATI NA INTERNETU?! Advokat objasnio zbog čega su kupci na daljinu zaštićeniji od onih koji troše u prodavnici

Modernozovana Uredba o opštoj bezbednosti proizvoda trebalo bi da obezbedi da u budućnosti u ponudi budu samo sigurni proizvodi, bez obzira na njihovo poreklo i mesto na kome se nude - u trgovinama ili onlajn tržištu. O tome šta ova uredba znači za potrošače govorili su Marko Dragić iz NOPS-a i Nenad Cvjetićanin, advokat.

puls
foto: Kurir televizija

- Ova uredba će sigurno povećati stepen bezbednosti potrošača, samo je pitanje šta smo čekali do sad. S obzirom da smo na putu ka Evropskoj Uniji, svakako je trebalo na vreme da se pozabavimo time da ne može roba drugog i trećeg kavliteta da se pojavljuje na tržištu već da pratimo standarde kvaliteta propisane u EU - rekao je Dragić.

Cvjetićanin je istakao su potrošači zaštićeniji kada kupovinu vrše onlajn:

puls
foto: Kurir televizija

- Potrošači koji kupuju onlajn imaju veći stepen zaštite, jer imaju mogućnost da se u roku oid 14 dan predomisle i da vrate kupljwni proizvod bez ikakvih troškova. Svakako ona prava koja su opšta i koja se tiču kupovine proizvoda u radnji važe i onlajn. Kada prođe 14 dana onda tu nastupa pravilo o saobraznosti. Proizvod mora da bude saobrazan tokom minimum dve godine tako da trgovac mora da odgovara za saobraznost.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track