PACIJENTI U ŠOKU KADA SU VIDELI KAKO ČUVAJU NJIHOVE KARTONE U DZ ŠILEROVA! Zgroženi su, nadležni ćute, a direktorka je u ostavci!
Foto: Prinscreen

U ZEMUNU

PACIJENTI U ŠOKU KADA SU VIDELI KAKO ČUVAJU NJIHOVE KARTONE U DZ ŠILEROVA! Zgroženi su, nadležni ćute, a direktorka je u ostavci!

Društvo -

U Domu zdravlja Šilerova u Ulici Rada Končara u Zemunu zdravstveni kartoni su na hodniku u otključanim ormarima sa otvorenim vratima, svima na izvol'te, tvrde pacijenti, koji su Kuriru dostavili snimak iz jedne čekaonice.

- Prošlog petka sam bila u domu zdravlja i na hodniku ispred ordinacija zatekla haos. Bila sam u šoku jer nisam mogla da verujem kako se čuvaju kartoni i podaci pacijenata. Prvo sam pomislila da možda sestre nešto premeštaju, međutim, sve je bilo otvoreno sve vreme dok sam bila. Pošto sam se zadržala malo duže u čekaonici, videla sam da medicinske sestre dolaze, uzimaju kartone i odlaze, ali da vrata niko ne zatvara i ne zaključava! - tvrdi za Kurir zabrinuta pacijentkinja (ime i prezime poznato redakciji) i dodaje:

zdravstveni kartoni
foto: Privatna Arhiva

- Tu se zatekao jedan čovek koji se čudno ponašao, naslanjao se na te ormariće i gledao. Posmatrala sam i bila zabrinuta... Pa svako može da uzme odatle šta hoće, da ispremešta, odnese i baci...

Kaže i da nije bilo nikakvog nadzora, kao i da sestre ne mogu da motre na sve to jer su u ordinacijama.

zdravstveni kartoni
foto: Privatna Arhiva

- Kada sam pre nekoliko godina tražila da prebacim karton, nisam mogla da ga dobijem, a ovde taj moj isti karton stoji na izvol'te svakome. Ovim povodom Kurir je juče kontaktirao sa dr Aleksandrom Cvetković, direktorkom Doma zdravlja Zemun, koja nam je rekla da je pre mesec dana podnela ostavku.

- Zdravstveni kartoni pacijenata stoje u ormarima, ali pod ključem. Otvara se jedino kada medicinska sestra uzima karton - rekla je kratko dr Cvetković i dodala da ništa drugo ne može da kaže jer ne zna šta se desilo, kao i da nije tamo.

00:08

Zdravstveni kartoni u otvorenim ormarima u DZ u Zemunu

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za naš list da govoreći u globalu ovakva situacija može biti osnov za pritužbu građanina.

- Građanin koji je primetio tako nešto može da se javi povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti da nam skrene pažnju i, još bolje, da nam priloži i neki dokaz, video-snimak ili fotografiju. Ukoliko građanin smatra da su njegovi podaci ugroženi od doma zdravlja, može tražiti obrazloženje kako se štiti njegov karton. Svakako zdravstveni kartoni pacijenata se moraju čuvati na bezbednom mestu i pod ključem. Ukoliko neko ima sumnju da se čuvanje ne obavlja na adekvatan način, može nam se javiti kako bismo utvrdili šta se tačno desilo.

Milan Marinović
foto: Kurir televizija

Kurir je juče uputio pitanja Domu zdravlja Zemun i Lekarskoj komori Srbije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track