POGUBLJENI JER SU PRUŽILI OTPOR RATU U BESMISLENOM STRADANJU: U Kragujevcu odata pošta slovačkoj vojsci streljanoj pre 105 godina
Foto: Shutterstock

herojski se postavili protiv rata

POGUBLJENI JER SU PRUŽILI OTPOR RATU U BESMISLENOM STRADANJU: U Kragujevcu odata pošta slovačkoj vojsci streljanoj pre 105 godina

Društvo -

U Kragujevcu je danas, polaganjem venaca kraj Spomenika Slovacima, obeleženo 105 godina od streljanja 44 pripadnika rezervnog trenčinskog 71. pešadijskog puka austrougarske vojske, na kraju Prvog svetskog rata.Oni su pogubljeni jer su pružili otpor ratu i besmislenom stradanju.

Vence su položili ambasador Slovačke Fedor Rosoha kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i odbrane i Vojske Srbije, lokalne vlasti i nevladinih organizacija i građani.

“Ponovo smo se sastali na Stanovljanskom polju da odamo počast vojnicima koji su se herojski postavili protiv rata i ugnjetavanja", rekao je Rosoha, a preneo sajt Grada Kragujevca.

Prema njegovim rečima, iako je njih 44 pobunu platilo životima, moralno i duhovno oni su "dospeli na pijedastal koji slavi čovečanstvo". Godine koje su prošle nisu umanjile hrabrost i odvažnost slovačkih vojnika, dodao je on.

Zahvalio se gradu Kragujevcu što već skoro čitav vek, primereno, dostojanstveno i sa poštovanjem, brine o njihovom poslednjem počivalištu.

“Drago mi je da se žrtva koju su podneli na kraju Prvog svetskog rata ne zaboravlja. Spomenik pored kojeg stojimo smatramo i simbolom izuzetnih odnosa Slovačke i Srbije i naša dva naroda” poručio je Rosoha.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track