"SMATRA DA ĆE BITI SLOBODAN, PA PREDLAŽE RODITELJIMA ULAGANJA" Stručnjaci: Da li je majka imala pravo da napusti državu sa ćerkom?
Foto: Petar Aleksić, Dado Đilas, Kurir, Kurir TV

kurir tv

"SMATRA DA ĆE BITI SLOBODAN, PA PREDLAŽE RODITELJIMA ULAGANJA" Stručnjaci: Da li je majka imala pravo da napusti državu sa ćerkom?

Društvo -

Majka i sestra dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, pokušale su prošle nedelje da odu iz Srbije, ali su zaustavljene na graničnom prelazu Prohor Pčinjski, ka Severnoj Makedoniji.

Ova informacija do koje je ekskluzivno došao Kurir izazvala je veliku pažnju javnosti koje se pita da li je čin majke dečaka ubice, bio pokušaj bega.

Vračar, pucnjava, OŠ Vladislav Ribnikar, dečak pucao na učenike, Kosta Kecmanović, K.K.
foto: Privatna arhiva, Tamara Trajković/Espreso

Podsećamo, majku K. K. proverava Tužilaštvo, i to zbog potencijalnog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

O ovoj temi diskutovali su stručnjaci u "Redakciji", a to su Radiša Roskić, advokat i Nataša Andonovski, specijalni pedagog.

Roskić je obrazložio kada majka može da napusti granicu, odnosno koji su uslovi za to:

01:18

SMATRA DA ĆE BITI SLOBODAN, PA PREDLAŽE RODITELJIMA ULAGANJA Stručnjaci: Da li je majka imala pravo da napusti državu sa ćerkom

- U ovom trenutku, njihov put bi mogao da znači nekoliko stvari. Može se raditi o neobaveštenosti, neukosti ili lošem razumevanju majke dečaka. Činjenice su sledeće, protiv nje je pokrenut krivični postupak, a ona je upozorena da ima obavezu prijaviti promenu prebivališta organu koji postupak vodi. Pominje se mogućnost da je majka prijavila nameru odlaska preko granice, ali Centru za socijalni rad, a to u ovom slučaju nije dovoljno.

Potom se osvrnuo da li podvig majke ima zasnovanu sumnju da je htela sa ćerkom da 'pobegne' iz države:

- Smatram da to nije pokušaj bekstva. Rekao bih da je kompletna, činom masovnog ubistva njihovog deteta, dovedena u veoma tešku poziciju. Dečak nije lišio života onoliko ljudi koliko je zapravo lišio života, on je lišio sebe, svoju porodicu, porodice nastradale dece...

OŠ Vladislav Ribnikar, pucnjava u školi, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Andanovski je komenetarisala poruku koju je K.K. poslao iz psihijatrijske ustanove:

- Ne osećam se dobro kada procuere informacije iz takvih ustanova. Stalno se potencira njegova sociopatija i neki poremećaj ličnosti koji ima. Sada veličamo njegovu inteligenciju zbog izjave da je rekao da njegov novac za školovanje bude investiran. Da li je moguće da on može o tome razmišljati. Verovatno smatra da će jednog dana biti slobodan i da će mu novac biti neophodan.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track