PREDSEDNIK SANU ZORAN KNEŽEVIĆ ZA KURIR: Akademija će raditi na još čvršćem povezivanju srpskog nacionalnog tkiva s maticom!
Predsednik SANU Zoran Knežević, Foto: Nenad Kostić

Intervju

PREDSEDNIK SANU ZORAN KNEŽEVIĆ ZA KURIR: Akademija će raditi na još čvršćem povezivanju srpskog nacionalnog tkiva s maticom!

Društvo -

Mislim da se, zahvaljujući iskustvu stečenom u prethodnom razdoblju na funkciji generalnog sekretara Srpske akademije nauka i umetnosti, za sada dosta dobro nosim sa svim obavezama i nadam se da će tako ostati i nadalje, poručio je u intervjuu za Kurir predsednik SANU Zoran Knežević.

Kako biste ocenili vaš početak na funkciji predsednika SANU?

- Suviše je rano da bi se stekli neki pouzdaniji utisci, ali ipak mogu da kažem da je prvih nekoliko meseci proteklo u skladu sa onim što sam i očekivao - zgusnut raspored, puno novih obaveza, svakodnevno suočavanje s najrazličitijim problemima, donošenje odluka u hodu... Sigurno da tome doprinosi i trenutak u kojem sam preuzeo funkciju predsednika, onaj, dakle, period u godišnjem ciklusu rada Akademije kada su aktivnosti najbrojnije, kada se u jednoj nedelji održava i po desetak naučnih skupova, tribina, promocija, sastanaka i svih onih događanja koja zahtevaju ili lično prisustvo i učešće predsednika, ili bar njegovu dužnu pažnju.

Zoran Knežević
Zoran Kneževićfoto: SANU

Nedavno ste u Akademiji organizovali posetu za decu sa KiM. Planirate li još takvih aktivnosti u budućnosti, koliko takve posete znače toj deci?

- Dvodnevna poseta Beogradu i Akademiji koju smo organizovali za grupu dece i prosvetnih radnika iz Goraždevca deo je kontinuirane aktivnosti SANU na čvršćem povezivanju razuđenog srpskog nacionalnog tkiva s maticom. Deca su imala priliku da posete Palatu SANU, da se upoznaju sa istorijom Akademije, obišli su Biblioteku SANU, Biblioteku Marka Ristića, spomen-sobu Branka Ćopića, legat Milutina Milankovića i Svečanu salu SANU, a poseta je završena susretom, razgovorom i fotografisanjem s predsednikom SANU. Iskrena zainteresovanost, ozarena lica i sjaj u očima te dece pokazala su nam koliko su im poseta Akademiji i naš susret značili. To je i za nas u SANU najbolji putokaz šta nam je u pogledu takvih poseta činiti u budućnosti.

Primećujete li razliku između Kurira nekada i Kurira sada?

- Iskreno čestitam Kuriru dvadesetogodišnjicu izlaženja. U tom, za naše prilike zavidno dugom vremenskom periodu, mnogo toga se promenilo u svetu, u našim životima i u našoj sredini, o kojoj Kurir najviše piše i kojoj pripada, pa se, prirodno, promenio i Kurir. Više od vrednosnog poređenja nekadašnjeg i sadašnjeg izdanja, rekao bih da trajanje tih novina na našoj turbulentnoj medijskoj sceni ukazuje na činjenicu da je Kurir ne samo našao svoju nišu u srpskom medijskom prostoru već i da se na pravi način prilagođavao potrebama vremena i čitalaca, opstajući i rastući u oštroj konkurenciji s brojnim drugim štampanim i elektronskim medijima. Želim Kuriru sve najbolje i puno uspeha u budućem radu i pravovremenom, objektivnom i tačnom informisanju naše javnosti.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track