Ekskurzije i usred školske godine?

Ekskurzije i usred školske godine?

Društvo -
Veliki problem što svi realizuju putovanja u isto vreme, krajem septembra, u oktobru i maju

BEOGRAD - Višednevne đačke ekskurzije mogle bi ubuduće da budu realizovane dva ili više puta tokom godine, najavio je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Time bi program ekskurzije bio doslednije realizovan, rekao je Tmušić i naveo da je veliki problem što svi realizuju ekskurzije u isto vreme, krajem septembra, u oktobru i maju.

Dešava se, kako kaže, da je velika gužva na primer ispred nekog muzeja, čija je poseta u planu ekskurzije, pa iako je ceo program dobro osmišljen đaci ne mogu da priđu i da vide postavku.

"Sve se pretvori u vašarište", rekao je Tmušić i najavio da bi izmenama Pravilnika, prošlogodišnje uputstvo o maturskim ekskurzijama moglo da bude obavezno. Uputstvo Ministarstva prosvete predviđa da se srednjoškolske ekskurzije realizuju u granicama Srbije, a da se maturske ekskurzije mogu izvoditi u inostranstvu.

Međutim, pošto je preporuka data kada su ekskurzije uveliko "krenule" i već je sve bio organizovano, mnogi se prošle godine nisu pridržavali tog uputstva. Govoreći o pripremama za odlazak na ekskurziju, Tmušić je naveo da je mnogo manje pritužbi na turističke agencije, od kada je izbor na roditeljima.

Pravilo je da se ne može potpisati ugovor sa agencijom dok ne istekne rok za prigovor, naveo je on i istakao da međutim sve veći broj škola ne može da realizuje ekskurzije zbog skupoće. Iako su škole obavezne da ih planiraju u svojim programima ovaj vid obrazovno-vaspitnog rada sve manje se realizuju zbog ekonomske situacije i nemogućnosti roditelja da ih plate, rekao je Tmušić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track