HITNO UPOZORENJE RHMZ! U narednih sat vremena jake grmljavinske oluje u OVIM MESTIMA u Srbiji, opasnost od grada i obilne kiše
Foto: Zorana Jevtić

Snažan grmljavinski sistem

HITNO UPOZORENJE RHMZ! U narednih sat vremena jake grmljavinske oluje u OVIM MESTIMA u Srbiji, opasnost od grada i obilne kiše

Društvo -

Nakon sunčanog i pravog letnjeg dana, Srbiju je zahvatila nova nestabilnost, koja donosi jaču promenu vremena.

Ovog poslepodneva snažan grmljavinski sistem iz Bosne već je zahvatio zapadne predele Srbije i donosi jaku kišu i obilne pljuskove sa grmljavinom, a ima i grmljavijnskih oluja.

U naredna 2 časa uz promenljivu oblačnost pljuskovi i grmljavine očekuju na zapadu i jugozapadu zemlje, a kratkotrajna kiša tek ponegde na severozapadu Bačke, piše na sajtu RHMZ, sa početkom u 15.35 sati.

Naime, snažna grmljavinska oluja obrušiće se sa Zlatibora na Užice i doneti i preko 30-40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno grad i veoma snažna električna pražnjenja

Snažan grmljavinski sistem pogodiće i područje Ivanjice, Kosjerića, Loznice i šire područje Valjeva.

kiša, nevreme, upozorenje
foto: Printscreen RHMZ

Potom će se snažan grmljavinski sistem sa zapada Srbije premeštati ka centralnoj Srbiji i doneti grmljavinske oluje i obilne pljuskove širem području Kraljeva, dok će grmljavinski sistem sa Podrinkja premeštati preko Azbukovice ka Mačvi i širem području Šapca, potom i prema Sremu.

U svim napomenutim predelima očekuje se opasnost od grada i obilnih padavina, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30-40 mm kiše, lokalno i više. Ove obilne padavine mogle bi da dovedu do lokalnih poplava i bujica na manjim tokovima bujičnog karaktera, kao i do poplava usled nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni sistemi prihtave veću količinu atmosferske vode.

Nakon zapadnih i centralnih predela, grmljavinski sistemi očekuju se krajem dana, tokom večeri i noći i u severnim predelima Srbije, naročito u Vojvodini i takođe bi bili praćeni pljuskovima sa grmljavinom, uz mogućnost oluja i nepogoda.

Najduže suvo vreme zadržaće se u jugoistoičnim i istočnim predelima Srvbije gde će sve do kraja dana biti sunčano.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track