Petković: Budžetske pare za spasavanje RTS

Petković: Budžetske pare za spasavanje RTS

Društvo -
Teško da će u ovoj situaciji da se vrši novi pritisak na građane da se poveća naplata pretplate, rekao je ministar kulture

BEOGRAD - Ministar kulture Borislav Petković izjavio da će najverovatnije morati da se interveniše iz budžeta kako bi se spasao RTS.Prema njegovim rečima, pitanje finansiranja RTS-a mora biti rešeno do proleća 2013."Teško da će u ovoj situaciji da se vrši novi pritisak na građane da se poveća naplata pretplate", rekao je novinarima Petković, posle otvaranja dvodnevne regionalne konferencije OEBS-a o slobodi medija.Po njegovim rečima, za RTS će "u prvom trenutku biti neophodna intervencija iz budžeta". Za spas RTS, kako je kazao, postoje razne opcije, kao što je uvođenje takse, ali takvo rešenje nije prihvatljivo za Evropu. Na pitanje da li je istina da je u kabinetu predsednika Srbije formirana radna grupa koja radi na izradi medijske strategije, on je rekao da ne postoji formalna radna grupa, već je reč o savetnicima predsednika za štampu, koji nemaju presudnu ulogu, već samo pomažu. "Tu je glavno ministarstvo kulture i informisanja i oformljen je tim koji će taj posao da završi", rekao je Petković i dodao da postoji stalna saradnja sa OEBS-om, koji je - kako je kazao - jako zadovoljan dosadašnjim radom. Osvrćući se na ekonomske pritiske na medije i netransparentno vlasništvo, Petković je ocenio da je rešenje u transparentnosti medija kako bi se ustanovilo, kako je naveo, "odakle dolaze pare i ko finansira medije".

"To je jedan od primarnih uslova koji nam Evropa postavlja", kazao je on. Petković nije želeo da komentariše navode da je "bivši ministar kulture sam sa sobom potpisivao ugovore", samo je rekao da bi sve trebalo da se ispita i da postoji revizorska komisija koja će to da uradi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja