6 GODINA GRAĐANI NISU KURIRI ADMINISTRACIJE! Razmenjeno 170 miliona podataka između organa uprave, VIŠE NIKOME NE FALI JEDAN PAPIR
Svi su osetili dobrobiti ovog sistema, Foto: MDULS

Počelo kao e-Zup

6 GODINA GRAĐANI NISU KURIRI ADMINISTRACIJE! Razmenjeno 170 miliona podataka između organa uprave, VIŠE NIKOME NE FALI JEDAN PAPIR

Društvo -

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao nacionalni koordinator reforme javne uprave u Srbiji, u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, obeležava šest godina od pokretanja čuvenog e-ZUP-a, prvog softvera za razmenu podataka i elektronskih dokumenata između organa uprave.

Servisna magistrala organa, eZup, šalter
foto: MDULS

Nekadašnji e-ZUP, uspostavljen u junu 2017. godine na osnovu Zakona o opštem upravnom postupku, a danas poznat pod nazivom „informacioni sistem za razmenu podataka", ostao je simbol uspeha reforme i pokretač razvoja elektronske uprave. Njegovim uvođenjem, samo prve godine, građanima je ušteđeno 500.000 sati čekanja na šalterima, dok je država tada uštedela oko 20 miliona dinara na štampanju i izdavanju papira. Sistem je počeo kao e-ZUP, a danas u svom širem opsegu predstavlja Servisnu magistralu organa (SMO).

Servisna magistrala organa, eZup, šalter
foto: MDULS

Za šest godina javna uprava je brzom komunikacijom preko Servisne magistrale organa razmenila više od 170 miliona podataka, olakšavajući tako građanima život, a privredi poslovanje. Servisna magistrala organa je „elektronski poštar" koji već šest godina efikasno šalje dokumente između organa javne uprave i tako sprečava da građani budu kuriri administracije.

Dodatno, zahvaljujući sprovedenoj reformi javne uprave, a pre svega, razvoju elektronske uprave, građani su od organa javne uprave primili tri miliona elektronskih rešenja, odnosno akata u svoje eSanduče.

Servisna magistrala organa, eZup, šalter
foto: MDULS

Takođe, osnaženi uslugom „Plati" na Portalu eUprava, građani deset miliona puta nisu morali da idu u banku ili poštu da plate takse za usluge MUP-a ili porez na promet vozila. Sve to obavili su onlajn platnim karticama, odnosno elektronskim ili mobilnim bankarstvom. Usluga „Plati" deo je sistema ePlaćanje+ preko kog se mogu platiti i druge administrativne takse.

Servisna magistrala organa, eZup, šalter
foto: MDULS

Jedan od primera uspešno sprovedene reforme jeste postupak upisa deteta u osnovnu školu. Nekada su građani morali bar četiri puta da odu do nekog od šaltera i uzmu izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta, dokaz o prebivalištu roditelja ili drugog zakonskog zastupnika. Zahvaljujući informacionom sistemu eUpis, danas roditelji prilikom upisa deteta u osnovnu školu ne dostavljaju nijedan dokument u papirnom obliku. Škola po službenoj dužnosti, elektronskim putem, pribavlja sve preko SMO.

Servisna magistrala organa, eZup, šalter
foto: MDULS

Takođe, kupovina stana ili druge nekretnine ranije je iziskivala bar pet odlazaka na šalter da bi se pribavila poreska prijava, potvrda koja dokazuje vlasništvo nad nekretninom i to da nekretnina nije pod nekom vrstom tereta, te ugovor o kupovini nekretnine, dokaz o vlasništvu nad nekretninom i dokaz o bračnom statusu. Građani koji nameravaju da kupe nekretninu, važno je da znaju, da se sve to sada radi automatski, elektronskim putem.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije u saradnji sa svim organima uprave, a uz podršku Evropske unije, nastaviće da radi na reformi javne uprave u cilju ostvarivanja zadate vizije - izgradnje „Uprave po meri svih nas".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track