OVAJ PAPIR MORATE IMATI, OVERA JE SAMO 300 DINARA, A MOŽE NAPRAVITI PROBLEME NA GRANICI! Već su vraćali one koji ga nisu izvadili
Pre putovanja sve proverite, Foto: shutterstock

Ako deca idu bez oba roditelja, onda važe drugačija pravila

OVAJ PAPIR MORATE IMATI, OVERA JE SAMO 300 DINARA, A MOŽE NAPRAVITI PROBLEME NA GRANICI! Već su vraćali one koji ga nisu izvadili

Društvo -

Nekada ne mogu svi da krenu na porodično putovanje iz raznoraznih razlog, a prelazi se granica, pa onda dođe do problema.

Nebitno da li je to neka od susednih poput one sa BiH, Hrvatskom ili Crnom Gorom, ili se pak namerava ka grčkom moru, negde dalje u Evropu... Bilo kuda da se ide a da su u vozilu maloletne osobe za njihov prelazak je potrebna saglasnost!

Saglasnost za prelazak maloletnog deteta preko granice je veoma važna
Saglasnost za prelazak maloletnog deteta preko granice je veoma važnafoto: shutterstock

Ovih dana, baš kao i prethodnih godina, stižu informacije da je bilo vraćanja sa granice zbog neposedovanja tog dokumenta.

Sad i tu ima varijanti s obzirom na bračni status roditelja i još ponešto.

U svakom slučaju papir za čiju overu je potrebno dati samo 300 dinara može da napravi loše momente ukoliko ga nemate. Pa krenimo u objašnjenje procedure...

Ukoliko dete putuje sa jednim od roditelja koji su u braku potrebno je da do navršene 16. godine poseduje saglasnost roditelja koji ne putuje sa njima.

Dete može da putuje i samo, al opet je potrebna saglasnost
Dete može da putuje i samo, al opet je potrebna saglasnostfoto: shutterstock

Sledeći slučaj je, recimo, da dete putuje samo, odnosno bez roditelja. U tom slučaju mora imati saglasnost oba roditelja. Isto je kada ide preko granice sa školom, klubom ili nekom drugom organizacijom.

Sve što smo napisali važi i za decu čiji roditelji nisu u braku. Međutim, u slučaju da roditelji zajednički ne vrše roditeljsko pravo, maloletna osoba mora posedovati overenu saglasnost onog roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo.

Saglasnost se dobija kod notara i košta 300 dinara po potpisu. Ukoliko potpisuju oba roditelja cena je 600 dinara.

I naravno, ne zaboravite pasoš! Deca moraju imati tu putnu ispravu jer ona je predstavlja dokument sa fotografijom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja