"SKUPO SMO PLATILI UČESTVOVANJE U VELIKOM RATU" Lajbenšperger: Bilo je tako strašno, da su mrtve sahranjivali bez IKAKVIH OZNAKA
Nenad Lajbenšperger, Foto: Kurir Televizija, screenshot

kurir tv

"SKUPO SMO PLATILI UČESTVOVANJE U VELIKOM RATU" Lajbenšperger: Bilo je tako strašno, da su mrtve sahranjivali bez IKAKVIH OZNAKA

Društvo -

Dragoljub Kojčić, politički filozof i dr Nenad Lajbenšperger, istoričar Republičkog zavoda za zaštitu kulture Beograd gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije razgovaravši o Velikom ratu i velikim gubicima Srbije u ovom istorijskom svetskom sukobu.

02:16

SKUPO SMO PLATILI UČESTVOVANJE U VELIKOM RATU

Istoričar Lajbenšperger potvrđuje da je cena bila izuzetno skupa.

- Ovo stradanje Srba bilo je jako veliko i jedno od retkih u istoriji čovečanstva kao takvo. Mislim da je važno da znamo da svaki vojnik koji je poginuo za svoju otadžbinu treba da se zna gde je poginuo i gde je sahranjen - kaže Lajbenšperger.

Čitav splet osećanja zapahne onog koji zna gde je njegov voljeni član poginuo.

- Mnogi decenijama traže grobove članova porodice. Imam kontkate sa više potomaka, a mnogo njih je umrlo i ne zna se gde im je grob. Neke od bitaka su bile tako strašne da su ljudi sahranjivani bez ikakvih oznaka, posebno oni koji su umrli u logorima, i sahranjivani su u masovnim grobnicama. Za svako ljudsko biće treba da znamo gde mu je grob - kazao je istoričar.

Nenad Lajbenšperger
foto: Kurir tv

On ukazuje da se svake godine traže te informacije.

- Tokom rata su beležena imena, i podaci većine vojnika postojali su ti podaci. Nakon Velikog rata praktično se to zaboravilo. Dolazi se do velikog broj podataka, pretražujući terene širom sveta .. - rekao je Lajbenšperger.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:57

MI SMO ŽRTVOVALI MRTVE ŽRTVE Kojčić o srpskom ZABORAVU: Nas su, kao narod uništila guranja pod tepih, to više NIJE GREŠKA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track