NEPOGODE SU MOGLE DA BUDU MNOGO GORE! Meteorolog objašnjava šta inače stvaraju superćelijske oluje, čega NA SREĆU nije bilo!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

superćelijske oluje

NEPOGODE SU MOGLE DA BUDU MNOGO GORE! Meteorolog objašnjava šta inače stvaraju superćelijske oluje, čega NA SREĆU nije bilo!

Društvo -

Ovih dana svi smo bili svedoci takozvanih superćelijskih oluja. Ono što je zabrinjavajuće kod ovakvih oluja je da stižu brzo, za samo nekoliko minuta od lepog vremena prelazimo u olujni vetar koji za sobom ostavlja veliku materijalnu štetu. Još ako je ovakva oluja praćena gradom, onda su štete zaista ogromne. O stvaranju ovih superćelijskih oluja i o tome da li mogu da se predvide i koliko unapred, govorio je u emisiji Puls Srboije meteorolog Jovanom Čabrilo koji ovakvim olujama ide u susret, a sve možete da pratite na njegovom profilu Vojvodina meteo +.

puls
foto: Kurir Televizija

- Superćelijske oluje su oduvek postojale kako u svetu tako i kod nas. Desilo se da smo u prethodnom periodu imali povoljne atmosferske uslove za njihov nastanak, koje dugo nismo imali. Možda nismo na njih navikli, ali one se dešavaju tokom letnje sezone. Imali smo ih i pre 100 godina. Ono što je neobično je dugačak niz od 10 nestabilnih dana koji nas je zadeseio. Tako smo imali 13. jula oluju , koja je prešla više od 1000km. dok kod jednoćelijskih oluja govorimo samo o desetinama kilometara. - rekao je Čabrilo.

Istakao je da smo imali sreće zbog toga što tokom prethodnih oluja nije padao krupan grad:

- Apsolutno smo imali sreće, one najčešće produkuju grad. U odnosu na druge tipove oluja nastaju u nestabilnoj vazdušnoj struji zbog smicanja vetra po visini tj. naglih promena pravca vetra u visinama.

04:30

NEPOGODE SU MOGLE DA BUDU MNOGO GORE! Meterolog objašnjava šta inače stvaraju superćelijske oluje, čega NA SREĆU nije bilo!

Objasnio je da superćelijske oluje imaju tri faze i da treba da se ispune tri uslova.

- Za nastanak nestabilnosti potrebno je prisustvo vlage, nestabilne vazdušne mase i toplota. Postoje tri faze - razvojna faza, zrela faza tj. donošenje nepogode i faza raspada, odnosno kraja koja se najkasnije javlja kod superćelijske oluje. Osim krupnog grada, one mogu da donesu i tornado.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:58

NAKON OLUJE USLEDIO POŽAR, 30 LJUDI BEZ DOMA! Meštani u plaču: Suprug je samo OVO rekao, SVE ŠTO SMO GODINAMA GRADILI NESTALO JE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track