BORBA NA DVA FRONTA: Stočari u Srbiji OČAJNI zbog oluja i SVINJSKE KUGE: Molimo se Bogu da ne dođe! Svi su u pripravnosti!
Foto: Kurir tv

kurir tv

BORBA NA DVA FRONTA: Stočari u Srbiji OČAJNI zbog oluja i SVINJSKE KUGE: Molimo se Bogu da ne dođe! Svi su u pripravnosti!

Društvo -

U pojedinim delovima naše zemlje pojavila se Afrička kuga svinja. U srcu Srema i stočarske proizvodnje u Sremskoj Mitrovicu na svu sreću je nema, ali su mere opreza na visokom nivou.

Svinjska kuga
foto: Kurir tv

Šta rade poljoprivrednici po tom pitanju, saznala je dopisnica Kurir televizije, Aleksandra Dražić od sagovornika Bore Šuljmanca, stočara iz Laćarka.

Poljoprivrednici u Srbiji suočavaju se s nezavidnom situacijom koja iziskuje visok stepen opreza i borbe da bi sačuvali svoje useve i stoku. Nakon što su prošli kroz period nevremena koje je ozbiljno ugrozilo useve, sada se bore s pretnjom Afričke kuge svinja, koja može imati ozbiljne posledice za industriju stočarstva.

01:54

BORBA NA DVA FRONTA: Stočari u Srbiji muku muče sa olujama i svinjskom kugom: Molimo se Bogu da ne dođe! Svi su u pripravnosti!

Bora Šaljmanac, poljoprivrednik iz najvećeg sela u Srbiji, Laćarka, otkriva kako se nosi s trenutnom situacijom i koje mere opreza sprovodi.

- Trenutno smo svi u pripravnosti, od radnika na farmi do nas lično - kaže Šaljmanac i objašnjava:

- Znači, presvlačimo se, ne puštamo nikog i vodimo računa o putevima hrane, šta ulazi, šta izlazi, crpimo vodu iz bunara. Utovar svinja obavljamo isključivo tako da kamion stoji na polju van farme, a mi iznosimo svinje. To je malo naporno i teško, ali ne puštamo stočare kamione unutar farme i nikog ne puštamo da ulazi - rekao je Šaljmanac.

Nažalost, pretnja Afričke kuge svinja sve je bliža.

- Borimo se, molimo se Bogu da ne dođe, ali čujemo da se već nagoveštava u susednoj opštini.Nadamo se da će virus stati i da se neće ovako naglo širiti. Preduzimamo neke mere opreza, ali najveća borba je sama savest svakog farmera, svakog čoveka. Moramo se ponašati savestno i biti pažljivi. Naravno, ne možemo staviti celu farmu pod stakleno zvono, ali moramo voditi računa o svakom detalju - kaže Šaljmanac zabrinuto.

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja može biti razorna za industriju stočarstva. Infekcija može brzo da se širi među svinjama i ima značajne ekonomske posledice. Veterinarske službe i poljoprivrednici su sada u povišenoj pripravnosti, sprovodeći mere za sprečavanje širenja bolesti i zaštitu svoje stoke.

Situacija je neizvesna, ali borba poljoprivrednika protiv ovih izazova pokazuje njihovu posvećenost i hrabrost u očuvanju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Uz nadu da će se situacija stabilizovati, poljoprivrednici ostaju predani svojoj delatnosti i svim neophodnim merama opreza kako bi sačuvali svoje useve i stoku od pretnji koje ih okružuju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

01:18

SKOK CENE TOVLJENIH SVINJA UGROŽAVA PROIZVODNJU! Preko 20 odsto skuplje nego ranije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track