OGLASILA SE NOVA MINISTARKA PROSVETE! Evo šta je rekla o početku školske godine, testovima na narkotike, ali i platama prosvetara!
Slavica Đukić Dejanović, Foto: Zorana Jevtić

Slavica Đukić Dejanović

OGLASILA SE NOVA MINISTARKA PROSVETE! Evo šta je rekla o početku školske godine, testovima na narkotike, ali i platama prosvetara!

Društvo -

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da je sa osećanjem ogromne odgovornosti preuzela resor, svesna činjenice da je Vlada apsolutno rešena da početak školske godine bude radost za decu, sa dužnim sećanjem i osećanjem pijeteta i dostojanstva za žrtve iz majske tragedije.

- Ono što je jako važno, jeste da škola ne sme biti mesto nasilja. Na tome moramo svi da radimo - poručila je ministarka gostujući na RTS.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete
Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvetefoto: Zorana Jevtić

Uloga pedagoga i psihologa mora, smatra, biti na potpuno drugačijem nivou.

- Apsolutno je nedovoljno da imate dvoje, troje psihologa u školi koja ima 1.500 učenika - ocenjuje ministarka i dodaje da će i policajaca biti više:

- Oni nemaju klasičan pristup lokalnih policajaca na ulici. Školski policajci su saradnici psihologa, pedagoga, roditelja, dece. Posebno potenciram značaj dece, jer predstavnici vršnjaka, kada su u tim timovima, ako na dobar način prezentiraju probleme svoga druga, mi ćemo napraviti značajne korake napred.

Među srpskim učenicima ima ih dosta koji su probali narkotike
Među srpskim učenicima ima ih dosta koji su probali narkotikefoto: Shutterstock

Što se tiče predloga o uvođenju KD vrata i obaveznih testova na narkotike, Đukić Dejanovićeva je rekla da su povremena testiranja i individualni pristup deci potrebni, da su to metode koje se inače u svetu primenjuju, ali da od škole sigurno ne treba napraviti ordinacije gde će se raditi na prevenciji narkomanije.

Zašto nema zainteresovanih za nastavičke smerove

I u ovom upisnom roku na fakultetima nema previše zainteresovanih za nastavničke smerove.

- Pre svega u različitim programima tržište rada mora da identifikuje koje profile moramo proizvoditi i brzo ih menjati, jer su tržištu rada potrebni različiti profili - objasnila je ministarka i zaključila da bi to trebalo da bude još jedan od razloga za maksimalnu podršku prosvetnim radnicima.

- Na prevenciji narkomanije treba da se radi u školi kroz edukativne programe. Tu će biti možda bitnije da učenik zaista pripremi određena predavanja i da roditelji i učenici znaju kako pratiti dete. Otkrivanje narkotika je završna faza problema deteta. Nama je cilj da dete prosto ne dođe u kontakt sa narkotikom, odnosno da roditelj i njegov drug, pa i razredni starešina i nastavnik, primete značajno ranije da se menja, da je nešto drugačije.

U školama će biti više policajaca koji će brinuti o sigurnosti dece
U školama će biti više policajaca koji će brinuti o sigurnosti decefoto: MUP Srbije

Kada je reč o statusu nastavnika i najavljenim povećanjima plata u septembru i na kraju godine, ministarka prosvete kaže da bi bilo pretenciozno da govori o tome da ima prostora za novo povećanje. Međutim, ocenjuje da su najavljene povišice nešto što odgovara finansijskom potencijalu koji mi imamo.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track