"NISMO DALEKO OD SMANJENJA BROJA RADNIH SATI!" Stručnjaci: Tehnologija napreduje, možda se i kod nas UKINE RADNA NEDELJA
Foto: Profimedia

KURIR TV

"NISMO DALEKO OD SMANJENJA BROJA RADNIH SATI!" Stručnjaci: Tehnologija napreduje, možda se i kod nas UKINE RADNA NEDELJA

Društvo -

Radnici u našoj zemlji su u poslednjem kvartalu prošle godine radili prosečno 42,1 sat nedeljno. To je više od svih zemalja Evropske unije, a u odnosu na prosek više je za 6,4 sati, podaci su Eurostata.

Da naši građani više nego građani Evropske unije, pokazuje i teorija i praksa. One koje smo pitali o radnom vremenu, kao satnicu navode 8, odnosno u pojedinim slučajevima 10 sati dnevno. Ističu da bi radije pratili primere kolega iz Evropske unije.

02:51

NISMO DALEKO OD SMANJENJA BROJA RADNIH SATI! Stručnjaci: Tehnologija napreduje, možda se i kod nas UKINE RADNA NEDELJA

Da li Srbija može da sledi takav obrazac i koliko je daleko od toga, mišljenja među strukom su podeljena. - Na ovom stupnju razvoja nismo predaleko jer niz decenija se radi tih klasičnih 8 sati, zbog razvoja tehnologije sigurno da će se olakšati procesi rada - rekla je Svetlana Budimčević, Unija poslodavaca Srbije.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

- Mi smo dosta daleko od toga da se uvede četvorodnevna radna nedelja, mislim da je realnije ovo što se uvodi u zapadnim zemljama da se ne radi nedeljom. U privatnim firmama pogotovo u ovim gde su strane investicije mi imamo radnike i firme u kojima se radi po 10, 12 sati, nemaju pauzu subotom i nedeljom - rekao je Zoran Mihajlović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Posle Crne Gore i Slovenije, za slobodnu nedelju odlučio se još jedan Zapadni sused. U Hrvatskoj je ovog meseca stupio na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem su prodavnice nedeljom zatvorene. Isti predlog se u Srbiji godinama provlači od radnika preko dela opozicije sve do skupštinske govornice, ali za sada bez konkretnog odgovora. - Rezultati su iznenađujuće dobri. Narod je navikao da nedeljom prodavnice ne rade i trgovine, više nema potrebe da se stvaraju velike gužve i velike zalihe, to se sve normalizovalo - rekao je Mihajlović.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Dok takve inicijative ne zažive, veći problem radnicima predstavlja zloupotreba pojedinih poslodavaca koji, kako tvrde u Sindikatu, ne plaćaju prekovremeni rad.

- Zakon je jasan, 40 sati je maksimum i sve preko toga može da se radi do 8 sati nedeljno duže, ali takvi sati moraju da budu plaćeni najniže 26 od osnovice - rekla je Budimčević.

Prema zvaničnoj statistici, u Evropi se najviše radi u Grčkoj koja beleži 39, 4 sata nedeljno. U stopu je prate Rumunija, Bugarska, Poljska i Letonija. Najkraća radna nedelja je u Holandiji, Austriji, Danskoj i Norveškoj.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:29

AKO PLANIRATE SEZONSKI RAD U HRVATSKOJ ILI CRNOJ GORI OVO MORATE DA ZNATE! Marinković otkrio: Postoji razlog zašto dovode Srbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track