ISPOVEST SRPSKOG TURISTE KOJI JE NASEO NA PREVARU: Ovaj čovek mi je uzeo PARE za smeštaj i ostavio me na ulici s bebom na 40 C!
Foto: Shutterstock

nasamario šest porodica

ISPOVEST SRPSKOG TURISTE KOJI JE NASEO NA PREVARU: Ovaj čovek mi je uzeo PARE za smeštaj i ostavio me na ulici s bebom na 40 C!

Društvo -

Muljatora koji nas je prevario i uzeo nam pare za nepostojeći smeštaj u Nei Poriju prijaviću i tužiti čim se vratim u Srbiju, poručuje za Kurir nasamareni M. R. (identitet poznat redakciji)!

Zahvaljujući njemu saznalo se da je isti prevarant nasamario čak šest porodica, kojima je naplatio depozit za smeštaj u Grčkoj koji zapravo ne postoji. M. R. je pre nekoliko dana sa suprugom i bebom od godinu dana stigao do adrese smeštaja u Nei Poriju, za koji su prethodno prevarantu uplatili depozit od 100 evra.

Skroman apartman

- Smeštaj nije bio nikakav luksuz na tim fotografijama, dali smo depozit 100 evra. Ženina drugarica nam je prosledila taj oglas s neke grupe na društvenim mrežama "Grčka smeštaj". Nudio je taj smeštaj za 55 evra dnevno, i to baš za termin koji nama odgovara. Prvo sam zvao osobu koja je nudila smeštaj, pričali smo i rekao mi je da je njegov brat navodno u Beogradu i da njemu uplatim depozit od 50 evra, a posle je tražio 100 evra - priča za Kurir M. R.

prepiska, prevara, turisti
foto: Privatna Arhiva

Kaže i da se čuo s tim njegovim navodnim bratom, a depozit je uplatio preko poštanske uplatnice.

prepiska, prevara, turisti
foto: Privatna Arhiva

- Imao sam neki crv sumnje, zato sam to uradio. Maltene pred sam polazak mi je javio da su mu gosti još u apartmanu i da krenemo dan posle. Međutim, kako smo se već spakovali, našli smo smeštaj u Leptokariji i tu proveli noć. Stigli smo u Nei Pori oko 10 ujutru, na tačnu lokaciju gde mu je navodno smeštaj koju mi je poslao preko Vajbera - priseća se on.

prevara, smeštaj, letovanje, Grčka
foto: Printscreen Facebook

Važan savet

Tražite dokaz od vlasnika

Ukoliko ipak rešite da smeštaj rezervišete putem raznih stranica i društvenih mreža, insistirajte na video-pozivu s potencijalnim vlasnikom koji smeštaj izdaje, savetuje Grčka info.

- Imate potpuno pravo da zahtevate da vidite osobu kojoj treba da uplatite novac. Pre uplaćivanja tražite dokaz da je osoba vlasnik smeštaja. Tražite da vam fotografiše stranu ugovora na kojoj se vidi da je ta osoba vlasnik. Ako sve ovo izbegava, molim vas, nemojte uplaćivati novac - naglašava se u upozorenju.

Kaže i da ga je zvao, ali da mu se prevarant nije javljao. Ušao je u hotel koji se nalazi na toj adresi i shvatio da je prevaren.

prevara, smeštaj, letovanje, Grčka
foto: Printscreen Facebook

Lažni i izgovori

- Upitao sam vlasnika hotela da li poznaje osobu koja nam je prodala smeštaj i pokazao sam njegovu sliku s Vajbera. On mi je rekao da ga uopšte ne poznaje i tad sam shvatio da je prevara. Zvao sam i tog njegovog navodnog brata u Beogradu, rekao mi je da je ovaj što nam je prodao smeštaj imao udes i da je u bolnici, a da je on u putu i da će doći - navodi sagovornik Kurira.

prevara, smeštaj, letovanje, Grčka
foto: Printscreen Facebook

Unesrećio i Makedonce

Apartmane od 195 evra izdaje za 65

Pored sagovornika Kurira, među prevarenima za smeštaj u Grčkoj su i dve porodice iz Makedonije, što su obelodanili administratori grupe Grčka info. Oni navode da taj isti prevarant ima nekoliko lažnih muških i ženskih profila na društvenim mrežama i Vajberu, kao i da je on navodno u Grčkoj, a da se pare daju njegovom navodnom bratu u Srbiji:

- Pretpostavka je da on uzima te pare u Srbiji i da brat ne postoji. Izdaje nepostojeći smeštaj i smeštaj sa sajta Buking od drugih vlasnika. Apartmane čija je cena na Bukingu 195 evra daje ljudima za 65 evra.

Naravno, to se nije desilo, sreća pa je ova porodica s malom bebom od godinu dana uspela da se snađe za novi smeštaj.

- Sreća, brzo smo se snašli, ali zamislite da nismo?! To sam prvo pomislio kad smo shvatili da smo prevareni, šta ćemo s bebom na 40 stepeni, gde da dete presvučemo i nahranimo! Nije nama do 100 evra, nego gde s malim detetom na 40 stepeni! Prevarant i dalje komunicira sa mnom putem poruka na Vajberu, kaže kako sam mu napravio frku, kako je izgubio zaradu, kako sam bez veze digao uzbunu, čak je rekao da hoće da nas upozna i vrati nam pare, a od toga nema ništa! Koliko sam besan, toliko mi je i smešno - zaključuje M. R.

1 / 3 Foto: Printscreen Facebook

Činjenice/Šema prevara

  • - prevaranti naprave lažan profil ili grupu na društvenim mrežama
  • - stave sliku apartmana koji uopšte nije njihov ili koji ne postoji u Grčkoj
  • - nude niske cene i povoljne uslove
  • - lakoverni ljudi nasednu i uplate depozit
  • - posle izvesnog vremena obmanjivači ugase račun ili grupu
  • - kad turista dođe na destinaciju, shvati da je prevaren

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track