UPALJENA DVA METEO ALARMA ZA VIKEND: Pred nama novi vremenski rolerkoster, evo u kojim delovima se očekuju PLJUSKOVI S GRMLJAVINOM
Foto: Zorana Jevtić

maksimalna temperatura do 35

UPALJENA DVA METEO ALARMA ZA VIKEND: Pred nama novi vremenski rolerkoster, evo u kojim delovima se očekuju PLJUSKOVI S GRMLJAVINOM

Društvo -

Nakon hladnog i olujnog vremena, u Srbiji se za vikend ponovo očekuju visoke temperature.

Maksimalna temperatura će se kretati do 35 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod je izdao i dva meteorološka upozorenja na visoke temperature, ali i ponegde sa kišom i grmljavinom.

U subotu sunčano, u nedelju lokalni pljuskovi

Vremenska prognoza predviđa da će u subotu biti sunčano, a u nedelju se, uz promenljivu oblačnost i kišu očekuju lokalni pljuskovi s grmljavinom sredinom dana na severu, a posle podne i uveče ponegde i u ostalim krajevima, dok će se na jugu zadržati suvo i veoma toplo.

U danima potom malo svežije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalnu pojavu kiše i pljuskova s grmljavinom.

Maksimalna temperatura će u većini mesta biti u intervalu od 26 do 35 stepeni.

Nevreme, Srbija, Beograd, Oluja
foto: Zorana Jevtić

Upaljen žuti meteoalarm u subotu

Žuti meteoalarm označava da vreme potencijalno može biti opasno, a u subotu je obeležena cela Srbija. U ovom slučaju, meteoalarm se odnosi na visoke temperature.

RHMZ navodi da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

- Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike, savetuje RHMZ.

U nedelju ponegde upaljen narandžasti meteoalarm

Jugoistočna Srbija je u nedelju obeležena narandžastim meteoalarmom, koji se takođe odnosi na visoke temperature.

Taj meteoalarm označava da je vreme opasno, a RHMZ je pojasnio da kada je on upaljen, prognozirane su opasne vremenske pojave, intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

lepo vreme, sunčano, toplo vreme
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Različito vreme za različite delove Srbije

Za ostale delove Srbije je u nedelju upaljen žuti meteoalarm, a u zavisnosti od mesta se odnosi na različite vremenske uslove.

Tako je za Beograd, zapadnu i jugozapadnu Srbiju, Šumadiju i Pomoravlje upaljen meteoalarm za grmljavinu i visoke temperature, dok je za istočnu Srbiju upaljen samo za visoke temperature.

Bačku, Banat i Srem u nedelju, prema prognozi RHMZ-a, očekuju kiša, grmljavina i visoke temperature.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track