HILANDAR PROSLAVIO SLAVU, IKONU TROJERUČICE: Princu Filipu monasi pevali mnogoljetije (VIDEO)
Foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

HILANDAR PROSLAVIO SLAVU, IKONU TROJERUČICE: Princu Filipu monasi pevali mnogoljetije (VIDEO)

Društvo -

Princ naslednik Filip Karađorđević boravio je nekoliko dana u Manastiru Hilandaru gde je prisustvovao i jednoj od manastirskih slava, Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice.

U saopštenju o proslavi ovog velikog praznika iz Manastira Hilandar su istakli da su boravak princa Filipa u Sveto srpskoj carskoj lavri iskoristili da obnove drevnu tradiciju:

"Nakon prazničnog ručka, po povratku u hram, po svetogorskom običaju, poje se mnogoljetije arhijereju. Ovog puta su pojci, sa velikim oduševljenjem, pojali mnogoljetije i princu Filipu. Ne tako davno, na Svetoj Gori pojanje mnogoljetija članovima pravoslavnih vladarskih porodica bilo je nešto uobičajeno ali poslednjih decenija za to nema povoda. Zbog toga su iskoristili ovu priliku i sa radošću obnovili drevnu tradiciju" navodi se u objavi na sajtu Zadužbine Manastira Hilandar.

Princ Filip je na svojim društvenim mrežama objavio snimak ovog čina, što je edan od retkih video zapisa koje smo imali priliku da vidimo iz najveće srpske svetinje.

Princ Filip, princ Filip Karađorđević
foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

"Poslednji put, nakon mnogo decenija, hilandaraki monasi su pevali mnogoljetije mom ocu prilikom njegove nedavne posete Hilandaru, a ovoga puta, tokom moje posete Hilandaru za pevnicom su bili i čuveni pojci Svete Ane, starac Damaskin sa svojim učenicima - koji su po tradiciji pevali panigirsko bdenije za praznik ikone Trojeručice" napisao je princ Filip.

On je u svom govoru za trpezom tokom manastirske slave istakao da je to njegova prva poseta Hilandaru i zahvalio Presvetoj Bogorodici što je imao prilike da se bolje upozna sa istorijom manastira i njegovom okolinom i da proslavi ovaj veliki praznik u našoj najvećoj svetinji.

Princ Filip, princ Filip Karađorđević
foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

"Došao sam da se pomolimo za našu Srbiju, za naš narod na Kosovu i Metohiji i za jedinstvo Kraljevskog doma. Hvala vam što se neprestano molite za nas, i molim vas da u vašim molitvama i ubuduće imate naš, Kraljevski dom i naš narod”, poručio je Princ Filip tokom slavskog ručka u Hilandarskoj trpezariji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track