POVERENICA HITNO REAGOVALA ZBOG AGONIJE NIŠLIJKE: Nedopustivo je da stomatolog odbije da leči ovakve pacijente! Ovo je ANOMALIJA!
Foto: BETA/Amir Hamzagić, Facebook

posle pisanja kurira

POVERENICA HITNO REAGOVALA ZBOG AGONIJE NIŠLIJKE: Nedopustivo je da stomatolog odbije da leči ovakve pacijente! Ovo je ANOMALIJA!

Društvo -

Osobe koje žive s HIV najčešće doživljavaju diskriminaciju u zdravstvu, kaže za naš list Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, nakon pisanja Kurira o diskriminaciji koju je doživela Sandra Mančić iz Niša od strane jedne poznate stomatološke klinike, koja je odbila da je primi upravo jer je HIV pozitivna.

Jankovićeva je reagovala i oštro osudila odbijanje zdravstvenih ustanova da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima.

- Nedopustivo je da pojedine zdravstvene ustanove odbijaju da pruže zdravstvenu zaštitu pacijentima koji odgovorno prijave lekaru, stomatologu da žive s HIV u cilju zaštite i sebe i lekara i drugih građana. To ukazuje na ozbiljnu društvenu anomaliju, jer se drugačije ne može nazvati stanje svesti u društvu kad su predrasude i strah jači od znanja, nauke, empatije, pa i Hipokratove zakletve - kazala je Jankovićeva i dodala:

Brankica Janković, brankica jankovic
foto: Beta Miloš Miškov

- Prema osobama koje žive s HIV i dalje postoji socijalna distanca, a naša praksa je pokazala da najčešće doživljavaju diskriminaciju upravo u zdravstvu. Ovim putem pozivamo Sandru Mančić da nam podnese pritužbu zbog diskriminacije protiv ordinacija koje su odbile da joj pruže zdravstvenu zaštitu.

Podsetimo, Mančićeva je ispričala da 23 godine živi sa HIV, da je mnogo puta diskriminisana, a sada od bolova i problema doslovno ne može da priča jer joj je spao ceo most s gornje vilice, te je na najgorim mukama pošto ne može da reši problem.

Sandra Mančić, diskriminacija
foto: Privatna Arhiva

- Pre neki dan sam odbijena od jednog poznatog niškog stomatološkog tima. Ne krivim ih, ja ih razumem, ali ne mogu da prestanem da plačem. Nemam više mesta gde da smestim sva ta odbijanja. Većina ljudi mi nije verovala da danas, u 2023. godini, ovo doživljavam. Nisam ni ja. Nadala sam se da su danas već dovoljno edukovani, informisani. Razočaranje je veliko. U bolovima sam, sa upalama - rekla je Sandra, kojoj su iz jedne privatne niške stomatološke klinike odgovorili da ne mogu da je prime jer u svom kolektivu imaju trudnice i dojilje, koje ne žele da izlažu strahu, a rekli su joj da se obrati Klinici za stomatologiju u Nišu.

Sandra Mančić, diskriminacija
foto: Privatna Arhiva

Ipak, iz ove klinike rekli su za Kurir da nijedna privatna ordinacija nije opremljena za intervencije visokog rizika.

- Referentna ustanova za zbrinjavanje pacijenata visokog rizika je Klinika za stomatologiju Niš, na nivou celog regiona. Naša ordinacija nije adekvatno opremljena za intervencije na pacijentima visokog rizika. Ukoliko Klinika za stomatologuju Niš ne može da reši problem, sledeća instanca je Klinika za stomatologiju i Stomatološki fakultet u Beogradu, a ne neka privatna ordinacija - naveli su oni, dok su iz Klinike za dentalnu medicinu Niš rekli da Sandra može da dođe na kliniku u toku prepodnevne smene i da se obrati glavnoj sestri kako bi joj zakazala termin za stomatološku intervenciju koja joj je neophodna.

Kurir.rs/ A. K. - M. B.

Bonus video:

16:43

Vrhovni sud Amerike omogućio ukidanje prava na abortus: Brankica Janković o pravima žena u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track