I STARO I MLADO U SRBIJI SE OVIH DANA ŽALI NA OVA 6 SIMPTOMA: Poznata doktorka dala detaljno objašnjenje! Nimalo nisu bezazleni
Foto: Shutterstock

pazite!

I STARO I MLADO U SRBIJI SE OVIH DANA ŽALI NA OVA 6 SIMPTOMA: Poznata doktorka dala detaljno objašnjenje! Nimalo nisu bezazleni

Društvo -

Mnogi građani Srbije se ovih dana žale na stomačne tegobe, mučninu, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu, a lekari su upozorili da je poslednjih godina sve više crevnih infekcija izazvanih virusima, i to rota, adeno i nora virusom.

Specijalista za plućne bolesti prim. dr Slavica Plavšić napisala je na svom Tviter nalogu da već skoro tri nedelje vlada prava "mala epidemija" virusnih infekcija praćenih simptomima koji nisu bezazleni.

Dr Slavica Plavšić
foto: Privatna Arhiva

- Nikakvog zvaničnog saopštenja nema, ali po podacima lekara iz ustanova primarne zdravstvene zaštite i pedijatrijskih ambulanti, već skoro tri nedelje vlada prava "mala epidemija" virusnih infekcija praćenih simptomima koji nisu nimalo bezazleni:

- povišena temperature i do 40;

- dijareje;

- povraćanja;

- vrtoglavica i nesvestica;

- kolapsna stanja;

- dezorjentisanost, CRP preko 50 - napisala je prim. dr Plavšić i dodala:

bol u glavi, glavobolja, bolesna žena u krevetu, bolest
foto: Profimedia / Wavebreak Media LTD / Wavebreak /

- Bolest se javlja u svim kategorijama: kod novorođenčadi, odraslih, trudnica, starijih... Kod dece obično prolazi za tri do četiri dana, kod odraslih traje nešto duže i može da se komplikuje gnojnom anginom. Dešava se da obole više članova porodice odjednom. U slučaju pojave ovakvih tegoba, obavezno se javiti lekaru ili pedijatru.

Dr Plavšić ističe i da je važna rehidratacija, mirovanje i simptomatska terapija.

- Ne uzimati antibiotike na svoju ruku! Verovatno se radi o virusnoj infekciji ali se niko od nadležnih nije javno obratio niti izdao neko saopštenje. Nije ni za kakvu paniku, čisto da budete informisani a i neki građani su pitali. Sve kovid ambulante su uglavnom zatvorene. Testiranja se rade u nekim većim domovima zdravlja u Beogradu: Stari Grad, Savski venac...i ima pacijenata sa pozitivnim nalazom. Čuvajte se i budite zdravi - poručila je prim. dr Plavšić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

ZA OVAJ VIRUS NE POSTOJI VAKCINA, NE REAGUJE NA POSTOJEĆE TERAPIJE Dr Stanišić potvrdio prvi slučaj: Ishod lečenja je neizvestan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track