CIKLON PRAVI HAOS PO SRBIJI: Dramatični prizori posle obilnih kiša u Južnom Banatu, Pomoravlju, Podunavlju... VIDEO
Foto: Printscreen/Instagram

vreme

CIKLON PRAVI HAOS PO SRBIJI: Dramatični prizori posle obilnih kiša u Južnom Banatu, Pomoravlju, Podunavlju... VIDEO

Društvo -

Uticaj visinskog ciklona nad Srbijom se nastavlja na području Banata, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i istoka Srbije više od 12 sati bez prestanka, gde je padala veoma jaka kiša praćena obilnim pljuskovima sa grmljavinom.

Samo tokom noći na području južnog dela Banata palo je 64 litara kiše po kvadratnom metru, koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu, dok je u ovom mestu za manje od 24 sata palo 79 litara kiše po kvadratnom metru. U Braničevskom okrugu u selu Kula u opštini Malo Crniće, izlila se nabujala Vitovnica.

Poplava je zabeležena i u selu Ranovac kod Petrovca na Mlavi. Inače, RHMZ je ranije najavio intenzivnije pljuskove sa grmljavinom i većom količinom padavina od 15 do 30 litara za kratak vremenskih period u Banatu, Podunavskom okrugu, Braničevskom i Borskom okrugu.

Kao i da će duvati slab i umeren vetar, u planinskim predelima istočne Srbije povremeno i jak, istočni i severoistočni vetar. Zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija u Petrovcu na Mlavi.

Zbog obilnih padavina koje su danas pogodile opštinu Petrovac na Mlavi proglašena je vanredna situacija na predlog Štaba za vanredne situacije.

"U periodu između 5 i 7 sati ujutru palo je oko 120 litara vode po metru kvadratnom što je prouzrokovalo izlivanje bujičnih potoka. Takođe je nadošao i nivo vodostaja reke Mlave i zbog izlivanja potoka na pojedinim deonicama proglašena je vanredna situacija kako bi bila pokrenuta neophodna mehanizacija i kako bi šteta u što kraćem roku bila otklonjena", rekla je za Tanjug šefica kabineta predsedika opštine Petrovac na Mlavi Hristina Đorđević.

Prema njenim rečima trenutna situacija nije kritična, a voda se uglavnom povukla u svoja korita.

"Najgore su bila pogođena seoska naselja Šetonje, Ranovac, Veliko Laole, Leskovac. Uglavnom su bili poplavljeni usevi, a voda se izlila i na nekoliko putnih deonica. U Stamnici je i nekoliko domaćinstava pod vodom", kazala je Đorđević.

Kako je navela, šteta još nije procenjena, u toku je prikupljanje informacija, a posle povlačenja vode, počeće sanacija najkritičnijih deonica.

"Danas je formirana komisija za procenu štete, sutra će krenuti na teren, tako da ćemo imati neke informacije o šteti", navela je Đorđević.

Kurir.rs/dnevnik.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja