DANAS POČINJE PRIJAVA ZA 10.000 DINARA: Evo ko ima prava da se prijavi i kad kreće isplata! Ovde je DETALJNI VODIČ!
Foto: Shutterstock

pomoć od države

DANAS POČINJE PRIJAVA ZA 10.000 DINARA: Evo ko ima prava da se prijavi i kad kreće isplata! Ovde je DETALJNI VODIČ!

Društvo -

Prijava majki za jednokratnu pomoć države od po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina počela je sinoć u ponoć, elektronski, na portalu Uprave za trezor na adresi idp.trezor.gov.rs i trajaće do 20. septembra.

Predstavnici vlasti su objasnili da je prijava jednostavna, a da podnosilac prijave, odnosno majka, od podataka treba da unese broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj novac bude uplaćen.

Kako je objašnjeno, da bi prijavljivanje bilo što jednostavnije, mame ne moraju da unose matične brojeve dece da slučajno ne bi došlo do greške prilikom unosa podataka. Sistem na osnovu matičnog broja majke automatski vuče i JMBG deteta iz nadležnih registara.

novčana pomoć, novčana pomoć za decu, 10.000 dinara
foto: Instagram Printscreen/Siniša Mali

Ubrzo nakon završetka prijave realizovaće se i isplata, s kojom će se početi od 25. septembra.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoći od 10.000 dinara po detetu ima majka, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj, pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Inače, kako je ranije najavljivano, za ovu meru podrške biće potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra (za ukupno oko 1.190.000 dece).

škola, knjige, Roditeljielji, novac, pare
foto: Shutterstock

Stižu povišice

  • Rast plata u prosveti i za medicinske sestre i tehničare od 1. septembra za 5,5 odsto, a zatim od 1. januara za još najmanje 10 odsto
  • Rast penzija od 1. oktobra za 5,5 odsto, a zatim od 1. januara za dodatnih 14,6 odsto
  • Rast plata za sve ostale zaposlene u javnom sektoru od 1. januara za najmanje 10 odsto

- Ovo je još jedno ispunjeno obećanje koje smo dali i još jedan primer kako se ponaša jaka i snažna država, odgovorna država koja brine za svoje građane, za svoju decu, za porodice i kvalitet njihovog života. Deca su naša budućnost, naša nada, moramo što više da ulažemo u njih i smatramo da će ovo biti veoma važna pomoć za majke. Na ovaj način nastavljamo sa isplatama jednokratnih pomoći za naše građane.

Ministar finansija Siniša Mali o brizi za najstarije

Za penzionersku karticu oko 700.000 prijavljenih

Za penzionersku karticu, koja će od 1. oktobra penzionerima obezbeđivati dodatne povoljnosti i popuste prilikom kupovine, do sada se prijavilo oko 700.000 penzionera, izjavio je juče potpredsednik Vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali i dodao da se skoro 350 preduzeća, kompanija i maloprodajnih lanaca iz cele zemlje do sada prijavilo da bude partner Vladi u tom programu.

Siniša Mali
foto: screenshot Prva tv

- Penzionersku karticu će svi prijavljeni penzioneri dobiti do oktobra, a pravo na nju ima skoro 1,7 miliona penzionera. Mislim da je ovo sjajna stvar da pokažemo brigu prema penzionerima i da oni u krajnjoj liniji uštede neki dinar, koji će dati svojoj deci ili uncima, a to se za nas ekonomski vraća i kroz potrošnju. Prijava je jednostavna, potrebna je samo lična karta, a penzioneri se za nju mogu prijaviti u filijalama Fonda PIO ili na sajtu tog fonda, kao i u svakoj pošti u Srbiji - rekao je Mali i dodao:

Penzioneri, penzionerska kartica
foto: Shutterstock, Printscreen

- Penzionerske kartice su još jedna potvrda i dokaz da država brine za svoje najstarije građane. Sjajna vest je i, ako pogledate visinu inflacije, koja će do kraja godine biti negde oko osam odsto, da je za dve godine povećanje penzija veće od 55 odsto, i to je stvarno veliki uspeh.

Podsetiću vas da smo prošle godine u februaru isplatili po 20.000 dinara penzionerima, što je najveće jednokratno davanje do sada, dok smo mladima od 16 do 29 godina tokom prošle godine, u februaru i junu, isplatili po 100 evra, a potom i u decembru po 5.000 dinara - rekao je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Takođe, od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta, za koje se isplaćuje novčana pomoć, i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Kako se prijaviti za 10.000 dinara

  • Pravo na pomoć imaju sva deca koja su državljani Srbije i imaju do 16 godina
  • Elektronska prijava se vrši preko portala Uprave za trezor
  • Potrebno je uneti broj lične karte i matični broj majke
  • Odabrati banku u kojoj podnosioci žele da im novac bude isplaćen
  • Prijava je moguća i za samohrane očeve i staratelje, koji treba da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da obavljaju roditeljsko ili starateljsko pravo

Ova pomoć može se dobiti za svako dete koje je državljanin Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma. To znači da su obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina jer su imala manje od 16 godina.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track