STIŽE NOVA POMOĆ ZA RODITELJE: Ovako će država olakšati polazak dece u školu! Ležu pare na račune, SVE MERE NA JEDNOM MESTU!
Foto: Shutterstock

IZ BUDŽETA

STIŽE NOVA POMOĆ ZA RODITELJE: Ovako će država olakšati polazak dece u školu! Ležu pare na račune, SVE MERE NA JEDNOM MESTU!

Društvo -

Nakon letnjih odmora bliži se septembar, period godine kada roditelje čeka veliki udar na kućni budžet zbog pripreme dece za vrtiće, školske klupe, ali i kupovinu jesenje garderobe, školskog pribora... Ovaj septembar će mnogim roditeljima u Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima širom Srbije doneti olakšice jer će mališani imati besplatne vrtiće u prestonici, Ljigu, Subotici, Novom Sadu, dok će i mnogi prvačići, stariji osnovci i srednjoškolci dobiti i besplatne udžbenike.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, od 1. septembra prestonički državni i privatni vrtići biće besplatni za svu decu. Takođe, gradske vlasti su od ove školske godine najavile i besplatne udžbenike za sve beogradske učenike, kao i da će ova mera biti na snazi i narednih godina.

polovni udžbenici, udžbenici
foto: Nebojša Mandić

Gradski menadžer Miroslav Čučković rekao je nedavno za RTS da su škole od grada trebovale potrebne količine knjiga od svih izdavača čija izdanja su prethodnih godina koristili.

- To je 130.000 kompleta i ugovor je zaključen za osnovne škole, biće isporučeni udžbenici i neće biti nikakve isplate sredstava roditeljima. Raspodela tih udžbenika učenicima biće organizovana u narednom periodu i grad ima iskustva u distribuciji još od korone. Što se tiče srednjih škola, tu je u pitanju 65.000 kompleta, završena je procedura i za nabavku knjiga, tako da će i srednjoškolci dobiti svoje komplete - objasnio je Čučković.

Ko ima prava na besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete

  • Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica
  • Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po individualnom obrazovnom planu
  • Učenici koji imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
  • Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
  • Đaci sa izuzetnim sposobnostima
  • Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, s video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku
  • Izvor Ministarstvo prosvete

U Srbiji osnovnu školu pohađa oko 500.000 đaka, od kojih je trećina, tačnije 130.000, u Beogradu. Kada je reč o srednjoškolcima, u zemlji ih ima oko 240.000, a svaki četvrti je u glavnom gradu.

Spisak olakšica koje će roditelji imati od septembra

  • Sva deca u Srbiji dobiće po 10.000 dinara do 25. septembra
  • Besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u Beogradu
  • Besplatni privatni i državni vrtići u prestonici
  • Za srednjoškolce besplatan javni prevoz u Beogradu
  • Besplatne udžbenike dobijaju osnovci u Surdulici, Vladičinom Hanu i Kuli
  • Besplatne komplete udžbenika dobijaju prvaci u Prokuplju, Opovu, Srbobranu, Zrenjaninu, Novom Sadu...
  • Besplatne vrtiće imaće deca u Subotici, Ljigu i Novom Sadu

A osim beogradskih osnovaca, besplatne komplete udžbenika dobiće i svi đaci koji idu u osnovne škole u Surdulici, Vladičinom Hanu i Kuli i još nekim opštinama, čiji su čelnici odlučili da na taj način roditelje finansijski rasterete, a đacima omoguće da se fokusiraju na obrazovanje.

škola, đaci
foto: Shutterstock

Mnoge druge opštine, među kojima su Prokuplje, Opovo, Srbobran, Zrenjanin i Novi Sad, obezbeđuju besplatne udžbenike za prvake, pri čemu Novi Sad još razmatra da školske knjige obezbedi o svom trošku i za sve osnovce.

Kako se prijaviti za pomoć od 10.000 dinara

  • Pravo na pomoć imaju sva deca koja su državljani Srbije i imaju do 16 godina
  • Elektronska prijava se vrši preko portala Uprave za trezor
  • Potrebno je uneti broj lične karte i matični broj majke, i matični broj deteta
  • Odabrati banku u kojoj žele da im novac bude isplaćen
  • Prijava je moguća i za samohrane očeve i staratelje, koji treba da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da obavljaju roditeljsko ili starateljsko pravo

Treba podsetiti i da Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji iz ugroženih kategorija, a takvih je oko 18 odsto, odnosno oko 90.000.

Takođe, besplatne vrtiće od narednog meseca imaće i mališani i predškolci u Subotici, Ljigu, Novom Sadu... Mame i tate u Subotici od ovog septembra neće plaćati boravak dece u predškolskoj ustanovi, a grad će sufinansirati i boravak u privatnim vrtićima.

0345338205, vrtić, obdanište
foto: Profimedia

BROJKA

  • 720 miliona dinara obezbeđeno za besplatne udžbenike u školskoj 2023/24.
  • 30 hiljada dinara košta kompletno opremanje đaka za školu (udžbenici, sveske, školska oprema, garderoba)

Još jedan vid u nizu olakšica roditeljima na početku školske godine je i državna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svu decu do 16 godina, odnosno decu koja su rođena do 21. novembra 2006. godine. Elektronska prijava počinje 20. avgusta i traje do 20. septembra preko portala Uprave za trezor, a novac će na račune građana početi da leže od 25. septembra.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track