GOMILAJU SE KIŠNI OBLACI NAD SRBIJOM: Pljuskovi sa grmljavinom sručiće se na ove delove Srbije, ali toplotni talas ne popušta
Foto: Dado Đilas

METEOROLOZI UPOZORAVAJU

GOMILAJU SE KIŠNI OBLACI NAD SRBIJOM: Pljuskovi sa grmljavinom sručiće se na ove delove Srbije, ali toplotni talas ne popušta

Društvo -

Širom Srbije ovog poslepodneva je sunčano i vrelo, ali u delovima Srbije ima i jačeg razvoja nestabilnosti. U ovom času nekoliko snažih razvoja oblačnih sistema prisutno je nad Srbijom.

Iznad oblasti Đerdapske klisure formirao se snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinom. On će u se u nastavku poslepodneva u severoistočnoj visinskoj struji premeštati prema jugozapadu i doneće lokalne, ali obolne pljuskove sa grmljavinom planinskom delu istočne Srbije, a naročito širem području Majdanpeka gde su moguće i grmljavinske oluje, uz 20 do 30 litara kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Istoremeno, nekoliko razvoja vertikalne oblačnosti prisutno je i nad jugoistočnim predelima Srbije i oni će se takođe u nastavku poslepodneva premeštatai prema jugozapadu i doneti lokalne pljuskove sa grmljavinom. Na ovom području najintenzivniji pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na širem području Niša, Leskovca, Vlasinskog jezera, Surdulice i Vladičinog Hana. Na pojedinim lokacijama očekuju se grmljavinske oluje i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.

U ostalim predelima Srbije očekuje se uglavnom sunčano, uz lokalno razvoj oblačnosti, a znatno ređih pljuskova sa grmljavinom biće samo lokalno u brdsko-planinskim predelima na jugozapaduu Srbije i ponegde na Kosovu i Metohiji.

Inače, ovog poslepodenva u Srbiji je veoma toplo. Temperature dostižu 35°C, u Beogradu je 34°C. Zlatibor i Sjenica mere 26°C, a Kopaonik 22°C.

Aktuelni toplotni talas sa temperaturama i preko 35°C potrajaće u Srbiji do kraja sedmice, ali biće uslova da ponegde bude i jačeg razvoja oblačnosti i lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track