RODITELJI KOJI DECI KUPUJU NOVE AUTOMOBILE OVDE NAJČEŠĆE GREŠE: Mitrović otkrio top 8 modela automobila za početnike (FOTO)
Foto: Shutterstock

AUTOMOBILI ZA POČETNIKE

RODITELJI KOJI DECI KUPUJU NOVE AUTOMOBILE OVDE NAJČEŠĆE GREŠE: Mitrović otkrio top 8 modela automobila za početnike (FOTO)

Društvo -

Za vozače početnike je najvažnije da savladaju svoje strahove, da ne dozvole da ih iko ometa u vožnji, dok roditelji koji kupuju prvi automobil deci greše u tome jer se opredeljuju za vozila koja imaju veći gabarit i težinu misleći da su takva vozila sigurnija od manjih gradskih vozila, kaže za Kurir Saša Mitrović, head vertikale auto-moto i nautika na oglasniku Sasomange.

- Za vozače početnike najvažnije da znaju da vožnja u auto-školi nije ni najmanje slična vožnji bez instruktora u kolima koja nisu obeležena znakovima auto-škole i samim tim ne upozoravaju ostale učesnike u saobraćaju da je reč o neiskusnom vozaču početniku. Nalepnica sa slovom "P" nije uočljiva sve dok se sasvim ne približite sa zadnje strane, a sa prednje strane i bokova vozila je ni nema.

Kad krenete u samostalne vožnje, uvidećete da tek tada doživljavate vožnju uslovljenu situacijama na putu i uslovima saobraćaja. Najvažnije u celom tom procesu je da sagledavate celokupnu situaciju oko sebe i naučite da predvidite greške drugih vozača, jer učestvovanje u saobraćaju je proces u kom se uvek otvara mogućnost nečije greške, pa i vaše - priča nam Mitrović i dodaje:

Potrošač, Saša Mitrović
foto: Kurir TV

- Savladajte sve svoje strahove, koncetrišite se i vozite u svakoj mogućoj prilici koju imate, jer kvalitet svakog vozača karakteriše praksa i iskustvo u preko 90 odsto slučajeva. Nemojte dozvoliti da vas iko ometa u vožnji svojom saobraćajnom nekulturom tako što će nepristojno gestikulirati, svirati sirenom da ubrzate ili mu se sklonite s puta jer on negde žuri... Vi vozite svoju vožnju u skladu s propisima i ne obraćajte pažnju na takve nekulturne vozače.

Potrošač
foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, roditelji koji su deci kupili vozilo većeg gabarita i težine brzo uvide da su takva vozila daleko teža za upravljanje, manevrisanje i prestrojavanje u gradskoj gužvi, kao i za parkiranje.

- Takođe su daleko veći potrošači od manjih gradskih vozila A i B segmenta, skuplja su za redovno i vanredno održavanje, a usled zakonskog ograničenja od 80 kW snage ujedno su i inertnija pri naglom dodavanju gasa, što je u nekim situacijama neophodno. Bezbednost vozača početnika je imperativ u kupovini vozila za njega, a ostale tehničke karakteristike i opremljenost vozila dolaze iza toga - objašnjava naš sagovornik.

Potrošač
foto: Printscreen

Dodaje i da na internetu možete naći mnogo informacija i recenzija o bezbednosti brendova automobila, kao i svakog modela pojedinačno, jer iako se radi o istom brendu vozila, na testiranju nisu svi modeli prošli sa odličnim ocenama i maksimumom zvezdica bezbednosti.

- Jedna od najvažnijih stvari je da izaberu prvi automobil u skladu sa svojim dosadašnjim iskustvom. Kada govorimo o izboru menjača, prednost svakako treba dati manuelnom menjaču jer drži pažnju i fokus vozača na saobraćaju, a pomaže i razvoju psihomotornih radnji vozača. Ne treba zaboraviti da je automatski menjač skup rezervni deo automobila, zahteva redovno održavanje, a eventualne popravke su vrlo zahtevne i skupe.

Potrošač
foto: Printscreen

Kako nam se dilema oko izbora vozila uglavnom svodi na dizel ili benzinski agregat, za početnika svakako preporučujem benzinski agregat usled manje kvarova i lakše dostupnosti delova i majstora. Daleko su uravnoteženiji što se tiče ubrzanja i kočenja, a za nijansu veću potrošnju benzina u odnosu na dizel kompenzuju nižom cenom goriva.

Mitrović ističe i da najbolji auto ne postoji kao kategorija kupovine te i da se treba fokusirati na automobile u najboljem stanju, a to je moguće samo servisnim pregledom vozila uz uvid u prethodno servisno održavanje.

Potrošač
foto: Printscreen

- Osnovna podela je da li ste se opredelili za nov ili polovan automobil, a u oba slučaja bih preporučio kasko osiguranje u prve dve godine, kao i neki od paketa pomoći na putu gde su uključene male popravke vozila na licu mesta i nekoliko šlepovanja godišnje ukoliko je neophodno vozilo prebaciti do servisa. Druga podela zasnivala bi se na vrednosti kupljenog vozila.

Potrošač
foto: Printscreen

Skuplja luksuzna vozila sa svojim aktivnim sistemima sigurno povećavaju ukupnu bezbednost vozača početnika, ali sa druge strane onemogućavaju vozača da se navikne na ukupne uslove saobraćaja jer se počne previše oslanjati na njih i gubi fokus i koncentraciju na situaciju oko sebe, što ometa sam proces navikavanja na saobraćaj - objasnio je Mitrović i dodao:

Potrošač
foto: Printscreen

TOP 8 (preporuka oglasnika Sasomange automobila za početnike)

- Reno klio 1.2 (75 KS) - izuzetno udoban, lako upravljiv, šest vazdušnih jastuka, šasija je opremljena najboljim sistemima bezbednosti. Pojasevi imaju posebne zatezače, što doprinosi bezbednosti putnika u saobraćaju, s reputacijom da je jedan od pouzdanijih na tržištu.

- Tojota jaris 1,0 VVT-I ili 1,33 VVT-I - cenjena je zbog pouzdanosti, performansi i izdržljivosti i zato spada među najprodavanija gradska vozila na svetu. Retko se kvari i putnicima omogućava udobnu i bezbednu vožnju, najduže se zadržava kod vlasnika. Auto zahvalan i za parkiranje jer je spolja mali i kompaktan, a unutra dovoljno prostran da omogućava udobnu vožnju svim putnicima.

- Ford fijesta 1,4 Tdci (69 KS) - popularan među vozačima početnicima jer nudi agilnu vožnju pošto je laku upravljiv, izuzetnu ekonomičnost goriva i moderan izgled eksterijera i enterijera.

- Hjundai i20 1.2 16v DOHC (86 KS) - pruža odličan kvalitet za svoju cenu, a važno je napomenuti i dugogodišnju garanciju. Dobar odnos cene i kvaliteta, dovoljno prostora za putnike i prtljag, praktičan za svakodnevnu vožnju.

- Opel korsa 1,2 (86 KS) - jedan od najpopularnijih gradskih automobila i čest izbor početnika. Odličan odnos težine vozila i snage motora, jednostavan za održavanje s tradicionalnim nemačkim kvalitetom, koji je primetan u svakom segmentu vozila. Održava vrednost duže od većine konkurentskih modela.

- Fijat punto 1.2 (60/80 KS) - idealan za vožnju po gradu ako želite auto koji će biti veoma pogodan za parkiranje i poseduje odličnu preglednost. Jedan od najprodavanijih modela na našem tržištu, neosporan kvalitet za male pare. Auto je prostran i udoban za vožnju, što pomaže početnicima da se dobro osećaju dok upravljaju ovim vozilom. Ogromna prednost kod ovog auta jeste odlična vidljivost usled visokog položaja sedenja, što daje sigurnost i mogućnost za nepogrešivu procenu u gužvi i pri parkiranju.

- Ford fokus 1.6 Tdci (95 KS) - kvalitetan kompaktni automobil čiji dug vek opstanka na tržištu nije slučajan, jer je u jednoj godini poneo titulu najprodavanijeg automobila na svetu. Automobil je niže srednje klase, ali mnogi vlasnici tvrde da kvalitetom nadmašuje ovu klasu. Izuzetno kvalitetan, pouzdan i štedljiv motor s prosečnom potrošnjom od 5,5 l/100 km, fantastično ležanje na putu i kvalitetno podvozje obezbeđuju udobnost u vožnji koja često nadmašuje njegovu klasu vozila.

- Opel astra 1,4i (101 KS) - ovaj nemački proizvođač se trudi da korisniku da nešto za nijansu više što dokazuje modelom "astra", koji se uvek nalazi u vrhu potražnje ovog segmenta. Odličan kvalitet izrade enterijera i eksterijera, ergonomija na najvišem nivou kao i upravljivost na putu. Izuzetan osećaj udobnosti i prostora u vozilu čak i na zadnjem sedištu, izuzetno jeftin za održavanje usled motora koji pogoni lanac.

- Folksvagen golf 1,6 TDI (105 KS) - predvodnik kompaktnog segmenta automobila s tradicijom u kvalitetu izrade, sigurnosti i voznim karakteristikama. Odličan balans udobnosti i sportskog upravljanja, često jeftiniji od konkurencije za održavanje, a zahvaljujući popularnosti koju uživa, gubi na ceni manje od konkurentskih brendova u svojoj klasi.

- Preporuka je krenuti s jeftinijim vozilom skromnije opreme, slične onoj koju ste imali i u vozilu auto-škole, a nakon dve godine i dobijanja punovažne vozačke dozvole možete uzeti šta god želite u skladu sa svojim mogućnostima.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track