IZVRŠITELJ PRODAO STAN OD 66 KVADRATA ZA 6.000 EVRA! "Krov nad glavom": Sraman predlog kako da se naplati šteta koju je napravio!
Foto: Profimedia

posle drame u jagodini

IZVRŠITELJ PRODAO STAN OD 66 KVADRATA ZA 6.000 EVRA! "Krov nad glavom": Sraman predlog kako da se naplati šteta koju je napravio!

Društvo -

Komentarišući tragičnu situaciju porodice u Jagodini čiji stan od 66 kvadrata je izvršitelj prodao za 6.000 evra (!) zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja Vujadin Masnikosa je u jutarnjem programu televizije Prva rekao da je rešenje da se opljačkana porodica obrati disciplinskom tužiocu, navodi Združena akcija "Krov nad glavom".

Oni dalje konstatuju da je nakon što je njihova pravna savetnica Ivana Tomić objasnila da će u tom slučaju izvršitelj možda biti kažnjen, ali da oštećena porodica neće dobiti nazad svoj dom, Vujadin Masnikosa je odgovorio:

- Postoji mogućnost da neki human čovek uplati možda taj iznos (...) možda bi bila akcija da građani skupe taj iznos i uplate tom novom vlasniku tih 6 hiljada evra.

Masnikosa je ovim praktično priznao da u Srbiji ne postoji nikakva institucionalna zaštita od samovlašća izvršitelja niti kontrola njihovog rada, navodi Združena akcija "Krov nad glavom", te da smo u odbrani od njih prepušteni sami sebi.

Vujadin Masnikosa je takođe, konstatuju u svom saopštenju, za bagatelne cene po kojima izvršitelji prodaju imovinu dužnika okrivio temeljne principe pravičnosti i solidarnosti na kojima počiva naše društvo.

- Mi znamo da u Srbiji i srpskom narodu građani neće da kupuju stvari u izvršnom postupku - rekao je Masnikosa, i izneo tvrdnju da je to u stvari razlog zašto Zakon o izvršenju i obezbeđenju omogućava prodaju imovine dužnika daleko ispod tržišne vrednosti.

Združena akcija "Krov nad glavom" ističe da se izvršitelji od kritike javnosti uglavnom štite frazama o "pravnoj državi" i okrivljavanjem dužnika i žrtava prevare za situaciju u kojoj su se našli.

- Retko imamo priliku da iz usta izvršitelja čujemo šta zapravo misle o stvarnosti Srbije i o svom mestu u njoj. Izvršitelji su očigledno svesni da je stav ljudi u Srbiji prema dužničkom ropstvu i zelenašenju ostao izrazito negativan, od Glišićeve "Glave šećera" do današnjih dana - ali svejedno koriste sva sredstva da "radeći svoj posao" ostvaruju basnoslovne profite - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Tako će biti sve dok se ne ukinu privatni (tzv. "javni") izvršitelji, a izvršni postupak vrati pod stvarnu kontrolu suda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track