VELIKI SKANDAL: Skupi lekovi za obolele od raka završavali na CRNOM TRŽIŠTU na Kosovu, pacijenti dobijali POLOVIČNE TERAPIJE!?
Foto: Profimedia / Jove Pargovski / Alamy

Severna Makedonija

VELIKI SKANDAL: Skupi lekovi za obolele od raka završavali na CRNOM TRŽIŠTU na Kosovu, pacijenti dobijali POLOVIČNE TERAPIJE!?

Društvo -

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije preduzeli su akcije u predistražnom postupku na Klinici za onkologiju zbog navoda u medijima u vezi sa navodnom preprodajom skupe biološke terapije, saopšteno je iz tužilaštva, a prenosi Kosovo onlajn.

Na osnovu naloga suda, po uputstvu javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su pretrese na Klinici za onkologiju, kao i na još dve lokacije u privatnim stanovima u Skoplju.

Krv, Rak, Kancer, Test, Shutterstock

List "Sloboden pečat" je pre devet meseci objavio da se iz Klinike za onkologiju kradu skupi lekovi, koji umesto da se daju pacijentima, preprodaju na crno! Zatim je serijom tekstova u pomenutom listu izneta informacija prema kojoj Klinika i dalje fiktivno uplaćuje lekove u kartoteke preminulih pacijenata koji su umrli 2014. godine.

Ovaj list je, takođe, pre pet meseci objavio i da je onkološka klinika 2016. dobila akcelerator od Ministarstva zdravlja, ali umesto da ga instalira i koristi za obolele od raka, stavila ga je u carinsko skladište i platila 189.000 denara svake godine da bi aparat "skupljao prašinu".

Nedeljnik "Fokus" prošlog meseca objavio je seriju tekstova o preprodaji skupe biološke terapije na Klinici za onkologiju, koja je uvedena od 2019. godine. Prema izvorima "Fokusa", u to je uključeno više lekara i medicinskog osoblja klinike. Zločin je izvršen tako što su u sistem uvedeni bliski srodnici bivšeg rukovodstva Klinike koji nisu oboleli od raka, ali su im lekovi prepisivani, a zatim preprodavani.

"Fokus" je preneo i da pojedinim pacijentima daju polovične terapije, a da oni to ne znaju, što znači da skupa biološka terapija završava na crnom tržištu, najverovatnije na Kosovu.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da su tvrdnje o nesavesnom lečenju najtežih pacijenata "šokantne i užasavajuće".

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovskifoto: EPA / ADEK PIETRUSZKA

- Umesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni s najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio poverenje ne samo među obolelima, već se dovodi u pitanje i kvalitet lečenja svakog budućeg pacijenta - istice Pendarovski.

Premijer Dimitar Kovačevski pozdravio je akciju MUP i tužilaštva i poručio da će slučaj biti ispitan, ali je pozvao da se ne ne napadaju svi lekari i medicinske sestre.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevskifoto: Printscreen/YouTube

- Svi građani su bili svedoci javnih tekstova koji su objavljeni. Na osnovu njih je pokrenuta akcija koja je bila profesionalna. Ovo je prvi put da se preduzima ovako obimna akcija, svaki drugi navod koji bude dostupan javnosti o bilo kojoj klinici biće tretiran i sankcionisan od strane institucija - rekao je Kovacevski.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Fatmir Mejiti, koji je podržao akciju tužilaštva i policije, očekuje od institucija brzu odluku u vezi sa istragom.

- Kao ministar, najoštrije osuđujem sve pokušaje ili postupke pojedinaca ili grupa, koji su diskrecionim ovlašćenjima i načinima donošenja odluka u svoju korist naneli nenadoknadivu štetu zdravlju i životu pacijenata, građana i države. Očekujem da institucije brzo donesu odluku u vezi sa istragom - navodi se u pisanoj izjavi Mejitija.

Na ovu temu se oglasio i direktor Carinske uprave Stefan Bogoev. - Sa ocem sam proveo četiri meseca na Onkologiji. Ako su lekovi i terapija zaista preprodavani na račun života teško bolesnih ljudi, to zaslužuje najstrožu moguću kaznu. Podrška MUP i javnom tužilaštvu da se slučaj dovede do kraja, bez obzira na partijsku, nacionalnu ili versku pripadnost zločinaca. Da niko nikada ne pomisli, a kamoli da počini ovaj zlocin - rekao je Bogoev.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja