HEROINE! Odlučno u borbu protiv nasilja nad ženama, OVO su novi koraci
Foto: Udruženje Heroine

HEROINE! Odlučno u borbu protiv nasilja nad ženama, OVO su novi koraci

Društvo -

Udruženje "Heroine" je odlučno u borbi za pružanje podrške ženama koje su preživele različite oblike nasilja, samohranim majkama i majkama dece sa posebnim potrebama. Ovo udruženje, koje sada kreće punim kapacitetom i velikim projektima, ima za cilj stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja za sve ove žene.

Nasilje, koje se danas može nazvati epidemijom, zahteva hitno delovanje. Nasilje u porodici, u zajednici, na radnom mestu i u širem društvenom kontekstu postalo je alarmantno učestalo. Udruženje "Heroine" shvata da ženama treba pružiti ne samo podršku u donošenju odluke da napuste nasilnog partnera, već i kontinuiranu pomoć nakon tog ključnog koraka, navodi se u saopštenju Udruženja.

Samohranim majkama, koje se suočavaju sa izazovom vođenja porodice same, udruženje nudi podršku putem različitih seminara, edukacija, kurseva, poslovnih prilika i donacija. Zajedno s njima, Udruženje "Heroine" razume da je danas teško biti samohrani roditelj i želi im pomoći da se izbore s tim izazovima.

U budućem periodu, fokus Udruženja će biti na podršci ženama nakon što napuste sigurne kuće. Ovde će se ponuditi privremeni poslovi i donacije kako bi se ženama pomoglo da se samostalno izdržavaju i započnu novi, samostalni život. Takođe, Udruženje će pružiti podršku majkama koje imaju decu sa posebnim potrebama kroz seminare, rekreacione izlete i panele, kako bi im pomoglo da bolje razumeju i brinu se o potrebama svoje dece.

Najnoviji korak ovog udruženja je organizacija konferencije koja će obuhvatiti dva ključna panela s važnim temama. Prvi panel će se baviti prepoznavanjem nasilnika i načinima zaštite žena u kritičnim situacijama, ulogom sigurnih kuća i prvim psihološkim izazovima koje žene prolaze nakon preživljenog nasilja. Prvi panel je zakazan za 28. oktobar. Drugi panel će se fokusirati na prepoznavanje psiholoških i mentalnih promena kod dece koja su preživela nasilje u porodici i načinima pružanja pomoći. Cilj ovih panela je da informišu i osnaže članove Udruženja "Heroine" kako bi bolje razumeli i prevazišli izazove nasilja.

Takođe, konferencija ima za cilj podizanje svesti u široj javnosti o ovim važnim pitanjima i doprinosiće stvaranju društva u kojem žene i deca mogu živeti slobodno od nasilja i straha. Udruženje "Heroine" nastavlja svoju hrabru misiju i poziva sve zainteresovane da se pridruže ovom naporu za stvaranje sigurnijeg i pravednijeg društva za sve žene i njihovu decu.

Prijavite nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da svaki vid nasilja u porodici prijave policiji besplatnim pozivom na broj telefona 0800 100 600 ili 192 koji su sve vreme dostupni (0-24h, besplatan poziv) Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19h 011 2769-466, radnim danima 10-19h 062 304-560, noću 19-10h

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja