Cvetković: DS protiv rebalansa, jer povećava rashode

Budžet

Cvetković: DS protiv rebalansa, jer povećava rashode

Društvo -
Postojeći budžet je kritikovan da je rasipnički, a prema ovom budžetu rashodi se mesečno povećavaju za više od 20 odsto u odnosu na one koji su bili u postojećem, ukazao bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković

BEOGRAD - Poslanik DS i bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je danas da ta stranka neće podržati rebalans budžeta jer ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već ekonomsku situaciju u zemlji pogoršava.

Cvetković je rekao da rebalans ne predstavlja adekvatan odgovor na ekonomski trenutak u kome se zemlja nalazi.

"Postojeći budžet je kritikovan da je rasipnički, a prema ovom budžetu rashodi se mesečno povećavaju za više od 20 odsto u odnosu na one koji su bili u postojećem. Posledično to dovodi do povećanja deficita, iako su učinjena određena prilagođavanja na prihodnoj strani", ukazao je Cvetković.

Zbog toga, kako je dodao, ovaj budžet ne predstavlja prekretnicu u pravcu stabilizacije, već ekonomsku situaciju u zemlji pogoršava.

Odgovarajući na kritike vladajuće većina da je rebalans takav kakav jer je iznuđen katastrofalnom situacijom koju je ostavila prethodna vlast predvođena demokratama, Cvetković je ukazao da se "posledice katastrofalne situacije rešavaju smanjenjem rashoda, a ne povećavanjem".

"Upravo o tome mi i govorimo. Postojeći bužet, koji oni kritikuju, predviđao je i realizovao manje mesečne rashode za 19 milijardi. Po nama to će zaista loše delovati i ne vidimo na koji način će se zatvoriti budžet sledeće godine, izuzev ako ne dođe do vrlo visoke inflacije", naveo je Cvetković.

On je, međutim, istakao da u pratećim zakonima demokrate vide neke pozitivne stavove, a da će o eventualnoj podršci tim predlozima odlučiti u zavisnosti kako prođu amandmani koje su na njih podneli.

"Naš stav načelno nije negativan u celini protiv svih zakona, smatramo da ma nekih dobrih, ali imamo veoma veoma negativna stav o budžetu kao osnovnom dokumentu", zaključio je Cvetković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja