OVDE JE I BOG REKAO LAKU NOĆ! Ima i soba za onoga koga nema! Direktor: Duplirajte plate u odnosu na Beograd! Evo i TUŽNOG SPISKA!
Foto: Zorana Jevtić

ZABORAVLJENa bolnica u majdanpeku

OVDE JE I BOG REKAO LAKU NOĆ! Ima i soba za onoga koga nema! Direktor: Duplirajte plate u odnosu na Beograd! Evo i TUŽNOG SPISKA!

Društvo -

U bolnici u Majdanpeku je i bog rekao laku noć. Bukvalno. Jezivo je proći kroz tu neveliku staru zgradu, na kojoj i plafon otpada, a da ne zatekneš doktora. Nema ga ni za lek. Ovo je slika i prilika bolnice u malom, zabačenom gradu u Srbiji.

Popodne je. Iz Bora grabimo ka Majdanpeku. Koji, inače, baš tog dana slavi dan opštine. Tokom putovanja od bezmalo sat i po na putu samo još tri kamiona i dva auta. Telefon više nema nego što ima domet.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Međ' brdima i šumom praktično jedna velika ulica i zgrade oko nje - uglavljen Majdanpek. Kuća nema. Na parkingu pred opštinom nema mesta. Sjatilo se sve na svečani prijem. Duž glavne ulice zjape prazni lokali i prljava stakla. Samo radnja s kineskom robom i kladionica. To danas prolazi. Tu su i nekadašnji crveni kiosci, sad za otpad, na kojima smo kupovali viršle.

Jedino je živo u bašti hotela. Jedinog. Tu je dosta i Kineza. Normalno, drže sve rudnike u okolini. Pa i onaj na čiju ivicu se naslanja Majdanpek. Bukvalno. Kraj ulice - početak površinskog kopa. Neverovatno. Ali istinito.

Majdanpek, Grad
foto: Zorana Jevtić

Prilazimo bolnici. Stara zgrada je zapravo bolnica. Ona veća, pod staklom, ali isto tako ostavljena sama sebi još od, recimo, devedesetih, kad je podignuta, predstavlja Dom zdravlja. Ispomažu se za prostor. Iako su formalno još odvojeni. Treba da se spoje u zdravstveni centar.

DUPLIRATI PLATU

- Ne treba uvesti sankcije za specijalizante koji nam odu čim završe specijalizaciju, a i kazne su protivustavne odlukom Ustavnog suda iz 2017. Doktore treba da stimulišemo. Kada bi lekar u Majdanpeku imao duplo veću platu nego onaj u Beogradu zato što je tu gde je i zato što je Majdanpek takav kakav je, niko ne bi odlazio odavde ili bi ih jako mali broj njih odlazio - veli Radulović i dodaje da im je opština dala jedan stan na korišćenje i čuvaju ga za nekoga ko bi došao tu da radi, a obećala je još jedan.

Dočekuje nas dr Marko Radulović, direktor Opšte bolnice Majdanpek. Stepenice, hodnici sve staro. Plafon se oljuštio. Bežimo da nam ne padne šta na glavu.

Dr Marko Radulović
Dr Marko Radulovićfoto: Zorana Jevtić

Sablasno prazno. Penjemo se na pedijatriju. Na zidu "Diznijevi" likovi. Kao i svuda u stara vremena, kad smo bili deca. U dnu hodnika prozori - ne mogu da se zatvore!

- Sad je podnošljivo. Ali zimi šiba mraz - veli sestra, sama na odeljenju.

Pedijatra, naravno, nema. Mlada doktorka malo posle završene specijalizacije dala otkaz - našla bolji grad.

- Pedijatar u penziji iz Leskovca došao je u petak da radi, ali sad je peripetija s Fondom, pa je pitanje da li će dobiti ugovor. Ne bude li tako, ostasmo i bez pedijatra, a plus ću iz svog džepa morati da mu platim to što je radio - priča dr Radulović.

Na odeljenju mama sa sinčičem. I jedno starije dete, samo leži.

- Nedavno smo se svi vratili u Majdanpek iz Beograda, odavde je muž. Malo mesto je bolje za vaspitavanje i čuvanje dece. Ovoj bolnici tehnički svašta fali, a osoblje je divno. Ali ga jedva ima - priča mama, koja ne bi ime u novine.

Ni na ginekologiji nema doktora. A trenutno ni pacijenata.

- Do subote behu porodilje i bebe - veli nam babica Suzana Sijarić, pa nastavlja:

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

- Fali nam svega, od doktora do sestara. Imamo ginekologa koji je pet godina konstantno pripravan, ne sme da mrdne iz Majdanpeka i mora da bude 24 sata dostupan na telefon.

A i on će, veli dr Radulović, za manje od tri godine u penziju.

- Uglavnom penzionere dovodimo sa strane, iz Negotina, Zaječara, Petrovca na Mlavi, na makar nedelju dana mesečno, da se naš ginekolog odmori - kaže direktor dok nam otvara jedna vrata:

- Evo sobe za doktora koga nema!

Bele klompe uredno stoje pored stola. Na vratima pločica sa imenom nekog doktora.

Suzana Sijarić
Suzana Sijarićfoto: Zorana Jevtić

EVO KOGA SVE IMA I NEMA BOLNICA

ODELJENJA

- Odeljenje interne medicine s hemodijalizom:

1 lekar specijalista

1 lekar koji je najavio odlazak

1 lekar u penziji

1 lekar na specijalizaciji

- Odeljenje hirurgije:

1 lekar specijalista

1 lekar u penziji

1 lekar na specijalizaciji

- Odeljenje ginekologije i akušerstva:

1 lekar koji je najavio odlazak

1 lekar na specijalizaciji

- Odeljenje pedijatrije:

nema lekara

1 lekar na specijlizaciji

- Odeljenje za radiološku dijagnostiku

1 specijalista

1 lekar u penziji

- Odeljenje za laboratorijsku dijagnostiku:

1 specijalista

1 lekar u penziji

- Odeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju:

1 specijalista

- Služba anestezije s reanimacijom:

1 specijalista

2 lekara koja su najavila odlazak

AMBULANTE

- Otorinolaringologija:

1 lekar koji je najavio odlazak

1 lekar na specijalizaciji

- Oftalmologija:

nema lekara

- Neurologija:

1 lekar u penziji

1 lekar na specijalizaciji

- Psihijatrija:

nema lekara

1 lekar na specijalizaciji

- Pneumofiziologija:

1 lekar koji je najavio odlazak

- Dermatovenerologija:

1 specijalista

Bolnička banka krvi:

1 lekar koji je najavio odlazak

1 lekar na specijalizaciji

Bolnička apoteka:

- 1 farmaceut

* lekar koji je najavio odlazak - lekar koji je najavio ili ima manje od pet godina do penzije

- Taj je odavno otišao u Nemačku. Pa sobu koriste doktori penzioneri kad dođu na koji dan - kaže, pa nam pokazuje prekoputa nov inkubator.

Donacija. Opreme, kaže, i ima. Ali kadra nikako. Niko neće u Majdanpek. Bolnica sa 50 kreveta. Minimum zakonskih minimuma. Trenutno jedna doktorka dežurna. Internista. Ali je na internom nema. Na nekom drugom odeljenju pokriva prazninu. Možda i u zgradi Doma zdravlja.

Bolnica, Majdanpek
foto: Zorana Jevtić

U svakoj sobi na internom bar po jedan pacijent. Uglavnom stariji. Baka Milenija iz sela Klokočevac tu je od subote.

- Ovde nam je najbliže i bolje. Nećemo valjda da ostanemo bez bolnice? - pita.

Suma sumarum - u bolnici je sedam sigurnih lekara specijalista različitih specijalnosti, te su na različitim odeljenjima. A na interom bi trebalo da ih bude pet po kadrovskom planu! Pedijatrija, oftalmologija i psihijatrija, a ovde dve potonje su specijalističko-konsultativne službe, praktično samo ambulante, nema ležanja, ni nemaju doktora! Šestoro specijalista je najavilo odlazak ili do penzije ima manje od pet godina. Na četiri odeljenja i u jednoj ambulanti angažuju samo penzionere. Osam je lekara trenutno na specijalizaciji.

- Ali za polovinu verujemo da se neće vratiti kad završe specijalizaciju. Imaju stanove, decu u Nišu, Beogradu... Mi im služimo da se odmah zaposle za stalno i dobiju specijalizaciju, a potom kao specijalisti lako nalaze posao u velikom gradu - kaže dr Radulović.

A mi idemo. Ispraća nas čistačica. I fikusi na hodniku.

Sablasno.

Vidi li ovo ko treba?!

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Bonus video:

01:59

DOKTOR HEROJ! Zbog nedostatka osoblja u bolnici on je svoj broj telefona ostavio na sajtu: OVO SU RAZLOZI OVOG DOBROG DELA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track