Dinkić: Parlament će raspravljati o Novoj agrobanci
Foto: Print Screen

Skupština Srbije

Dinkić: Parlament će raspravljati o Novoj agrobanci

Društvo -
Prethodna vlada je "upumpavanjem" 100 miliona evra u Novu agrobanku zadužila državu, odnosno korišćenjem hartija od vrednosti u te svrhe povećala javni dug, pa će parlament o tome morati da raspravlja, rekao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je danas da je prethodna vlada "upumpavanjem" 100 miliona evra u Novu agrobanku zapravo zadužila državu, odnosno korišćenjem hartija od vrednosti u te svrhe povećala javni dug, i najavio da će parlament o tome morati da raspravlja.

Dinkić je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o rebalansu budžeta - odgovarajući na pitanje poslanika SNS Marijana Rističevića da li je u skladu sa zakonom da se državnim obveznicima, odnosno kreditom, finansira osnivanje jedne banke - rekao da u pravna pitanja nije ulazio, ali da se država time svakako zadužila.

"Nisam pravnik, tako da ne znam da li je to pravno bilo moguće ili ne, ali definitivno na ovaj način se država zadužila. Data je hartija banci, a ona ima pravo da iz budžeta povlači svakih šest meseci novac u protivvrednosti te hartije i to jeste javni dug države", kazao je Dinkić.

On je naveo da je vlada Mirka Cvetkovića izdala trogodišnje državne obveznice kojima je "upumpala" 50 miliona evra u Razvojnu banku Vojvodine, 20 miliona u Privrednu banku Beograd i 100 miliona evra u Novu agrobanku.

"Nova agrobanka je nastala nakon likvidacije stare Agrobanke pri čemu, budući da je minus u staroj Agrobanci bio čak 300 miliona evra, što je utvrdila kontrola - "upumpanih" 100 miliona evra sa preuzetim kreditinim obavezama i lošim portfoliom bilo je nedovoljno i za formiranje i za kvalitetan rad te nove banke", kazao je Dinkić.

"To ćemo mi ovde u parlamentu morati da diskutujemo, u narednom periodu posebno. To je jedna stvar koja nije do kraja završena", poručio je ministar finansija i privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track