KRASTAVAC IZ SRBIJE VRAĆEN, PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEMIKALIJE! Stručnjak otkrio: Uticali su vremenski uslovi, razgradilo bi se!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

KRASTAVAC IZ SRBIJE VRAĆEN, PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEMIKALIJE! Stručnjak otkrio: Uticali su vremenski uslovi, razgradilo bi se!

Društvo -

U pošiljci svežih krastavaca iz Srbije u Sloveniju granična kontrola pronašla je 25 puta veću količinu hemikalija od dozvoljene.

Zbog ovoga je pošiljka zaustavljena i biće,kako se navodi, uništena. Na portalu Evropske komisije za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom objavljeno je da su na granici zaustavljeni krastavci iz Srbije namenjeni tržištu Slovenije, jer je u njima pronađen fungicid Metalaksil.

krastavac
foto: Profimedia

Podsetićemo i da su u avgustu, sa granice sa Hrvatskom, vraćene breskve u kojima je pronađen pesticid hloropirifos. Osim toga, početkom avgusta u čipsu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida.

Gošća jutarnjeg programa koja je diskutovala o ovoj temi je dr Veroslava Stanković,specijalista higijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

Prvo je obrazložila šta znači veća količina ove hemikalije po naše zdravlje:

01:23

KRASTAVCI IZ SRBIJE VRAĆENI, PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA HEMIKALIJE! Stručnjak otkrio: Uticali su vremenski uslovi, razgradilo bi se!

- Ovaj fungicid se koristi protiv plemenjače, nije samo za krastavce, već se koristi i za voće i povrće. Zbog naizmenične smene kiše i sunca vrlo često se javlja plemenjača i verovatno je zbog trenutnih vremenskih uslova upotrebljena veća količina. Imamo i ono što se zove karenca, a ona je ovde prisutna 20ak dana, a kada govorimo o Sloveniji jako je bitno kada je planirano da se taj krastavac prerađuje. Ukoliko je trebalo neko, ne previše dugo, vreme za preradu, onda bi se fungicid do momentra prerade totalno razgradio. Nije toliko opasan po zdravlje, mislim svaka hemikalija jeste, ali ne izaziva toksične efekte kao što izazivaju drugi pesticidi. Mada, pesticidi koji se upotrebljavaju nisu toliko toksični.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track