ETNOLOG O SRPSKIM NARODNIM OBIČAJIMA NA KRSTOVDAN: "Danas je obavezno da uradite ove dve stvari"
Foto: Vikipedija

ETNOLOG O SRPSKIM NARODNIM OBIČAJIMA NA KRSTOVDAN: "Danas je obavezno da uradite ove dve stvari"

Društvo -

Krstovdan je crkveni praznik koji obeležava Srpska pravoslavna crkva i vernici, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim.

Ivana Ćirjaković
foto: Kurir tv

O tome kako se današnji praznik obeležava, saznala je dopisnica Kurir televizije, Violeta Jovičić i njena sagovornica Ivana Ćirjaković etnolog.

"Ovo je jedan veliki praznik koji datira još iz perioda pre hrišćanstva i povezan je sa jesenjim običajima, kada se završava berba plodova i počinje jesenja setva", započela je Ćirjaković.

- Narod se trudio da na neki način obezbedi uspešnu narednu setvu i dobru godinu. Na primer, stoku su obeležavali krstovima napravljenim od katrana kako bi ih zaštitili od bolesti - rekla je i nastavila:

Takođe, berba bosiljka je deo ovog običaja, a bosiljak se unosi u kuću kako bi se obezbedilo zdravlje porodice. Takođe, na ovaj dan se pažljivo pratilo i vreme, jer su verovali da će godina biti rodna ako je jutro kišovito, dok će biti sušna ako je lepo vreme. Narod je tumačio mnogo toga na osnovu vremenskih prilika - objasnila je.

Običaji su različiti, posebno u gradu gde ne postoje poljoprivredni poslovi.

- U gradskim sredinama, gde nemamo setvu i stoku, običaji su nešto drugačiji. Ipak, unošenje bosiljka u kuću i odlazak u crkvu su deo tradicije. Za razliku od drugih crvenih slova kada se obično ne radi ništa posebno, običaj je bio da se kuća sredi i pripremi za predstojeću zimu - rekla je Ćirjaković.

Svi ovi običaji datiraju iz pra-hrišćanskog perioda, a poštovanje krsta kao simbola i božanstva u obliku datira mnogo pre Hrista i pronalaska Hristovog krsta na Hristovom grobu. Krstovdan ima duboko ukorenjeno značenje koje seže unazad kroz vekove.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:11

SVEČANA PREMIJERA FILMA SVETA PETKA, KRST U PUSTINJI: Glumačka ekipa na crvenom tepihu, a patrijarh Porfirije BLAGOSILJAO projekat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track