"SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI TO NE ZNAČI DA JE SVAKI PRAVI!" Eksperti dali savet pri kupovini: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

"SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI TO NE ZNAČI DA JE SVAKI PRAVI!" Eksperti dali savet pri kupovini: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

Društvo -

Nedavno je zavšena analiza meda koja je pokazala da je od 25 kontolisanih uzoraka čak 22 falsifikat. Sertifikat i visoka cena nisu nužno garant da je u pitanju med visokog kvaliteta.

- To ne zna više niko, svi imaju sertifikate, zato i predaju na ta testiranja med i onda prema tome ko dobije tu sertifikaciju znači da je med čist i kvalitetan. Teško je prepoznati sada med samo po tome, bez tih analiza teško je prepoznati. Najčešće vrste su livadski, suncokretov, bagremov, medljikovac i od šećerne repe. Medljikovac je ubedljivo najbolji med pošto pčela tu pase više vrrsti trava i pod nekom rosom i tako dalje, i tako dalje... tako da je medljikovac najčešći i najbolji med - rekao je Duško Jovičić, vlasnik apoteke.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Med predstavlja mešavinu preko 70 raznih sastojaka, a tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju.

- Ništa drugo sem meda ne sme da se zove medom, sve što dodate nešto drugo to više nije med i ne sme da nosi naziv med. Moramo da se izborima da sve što stoji u supermarketima ili u bilo kojoj prodavnici da vi možete da kupite med ako na medu piše med. Ono što sitnim slovima na nekim etiketama vi možete da vidite da piše pekarski med, to nije pravi med. Prosto moramo da označimo šta je pravi med a šta nije pravi med, i da prosto ni jedan drugi proizvod sem pravog meda ne sme da bude u prodavnici a da na etiketi piše med - istakao je Dalibor Mandić, udruženje pčelara Beograd.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ultimativni savet kako prepoznati pravi med - ne postoji. Zato preporuka je da pre kupovine meda, pažljivo pogledajte etiketu i dobro se raspitate o pčelaru, jer malo dodatnog uloženog vremena, može doprineti puno vašem zdravlju.

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track