POSLE REKONSTRUKCIJE ČUVENI KONGRESNI CENTAR POSTAJE PRIMER ODRŽIVOSTI I ENERGETSKE EFIKASNOSTI
Foto: Promo

Sava Centar – zelen od glave do pete

POSLE REKONSTRUKCIJE ČUVENI KONGRESNI CENTAR POSTAJE PRIMER ODRŽIVOSTI I ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Društvo -

Brojne su atrakcije koje će dočekati posetioce rekonstruisanog Sava Centra. Možda najmanje vidljiva, ali iteakako značajna novina je održivost i energetska efikasnost obnovljenog objekta. Potvrda toga je procedura za dobijanje BREEAM sertifikata jednog od najvažnijih sistema rangiranja koji pokazaje koliki je uticaj objekta na životnu sredinu.

Posle više od dve godine rada na rekonstrukciji i uloženih preko 111 miliona evra Delta Real Estate, novi vlasnik Sava Centra, početkom novembra otvoriće rekonstrusani najveći kongresni, kulturni i poslovni centar u Srbiji i ovom delu Evrope.

Kompleks čine povezane zgrade izgrađene u periodu od 1977. do 1979. godine, prema projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića. Kako kažu u kompaniji Delta Real Estate, u novembru će biti otvoren deo objekta u kom se nalazi kongresna i poslovna zona, u Ulici Milentija Popovića. Deo namenjen kulturi, u javnosti poznat kao Velika dvorana, prve posetioce će primiti polovinom sledeće godine.

Sava Centar
foto: Promo

Brojne su inovacije koje će doneti renovirani Sava Centar. Jedna od njih je dosledno sprovedeni koncept održivosti. Rekonstrukcija je realizovana u skladu sa principima zelene gradnje, sa fokusom na zdravom okruženju za rad, kao i na optimizaciji potrošnje energije. Tokom radova primenjen je čitav niz rešenja u skladu sa EU Taxonomy kriterijumima koja značajno unapređuju energetsku efikasnost objekta i pozicioniraju ga visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara.

„Princip zelene gradnje znači da od samog procesa projektovanja moraju biti uključeni i aspekti održivosti objekta. Već od početka razvoja investicije, počinjemo sa implementacijom ovih principa. Pored zakonske regulative koja se primenjuje kod konvencionalnih objekata, kod zelenih objekata postavljaju se stroži kriterijumi za odabir materijala, proračune termotehničkih instalacija i potrošnju električne energije“ kaže Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje kompanije Delta Real Estate.

Sava Centar
foto: Promo

Imajući u vidu da objekat ima stakleni omotač koji se prostire na više od 7.000 kvadratnih metara poseban akcenat stavljen je na prirodno osvetljenje i ozelenjavanje. Katarina naglašava da je sanacija fasade izvršena je prema originalnom projektu poznatog arhitekte Stojana Maksimovića o dodaje: „Nova stakla gotovo su identične boje kao stara, ali su mnogo funkcionalnija. Radi se o troslojnim stakllima koja pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. Ovo praktično znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature baš zbog niskog procenta solar faktora“.

Sava Centar
foto: Promo

Sava Centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000 kvadratnih metara, ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela. Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne površine mogu iskoristiti za implementaciju solarnih rešenja. Tako će na krovu biti postavljeno 912 solarnih panela. Ovi sistemi doprineće smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća ističe Katarina Gajić.

Sava Centar
foto: Promo

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre Sava Centar će biti prava zelena oaza u centru Beograda. S obzirom da zagađenje postaje sve aktuelnija tema u srpskoj prestonici tako će i zelenilo i čist vazduh u objektu imati sve veći značaj. Projektom je predviđeno ozelenjavanje ne samo okoline objekta, već će i unutrašnjost biti ispunjena zelenilom kako bi boravak gostiju i posetilaca bio maksimalno prijatan.

Sava Centar
foto: Promo

„Oko samog objekta, na preko 18 hiljada kvadratnih metara, predviđena je zelena površina sa zasadima viskokog drveća. Vodili smo računa da se postojeće zdravo rastinje sačuva, uz istovremo obogaćivanje i progušćivanje sa novim rastinjem. Izabrali smo biljke koje zahtevaju manje količine vode za održavanje, bolje podnosi sušne periode, ali i izvrno čisti vazduh“ sa ponosom ističe Katarina.

Sava Centar je moderan objekat koji ispunjava sve uslova kada se radi o održivosti, energetskoj efikasnosti, pimeni modernih tehnologija, bezbednosti... i kao takav biće domaćin najzahtevnijih lokalnih, regionalnih i svetskih događaja.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja