DANAS SU SVETI PROROK JONA I SVETI SVEŠTENOMUČENIK FOKA: Svojim primerom preobratio u pravu veru mnoge idolopoklonike
Foto: Printscreen

crkveni kalendar

DANAS SU SVETI PROROK JONA I SVETI SVEŠTENOMUČENIK FOKA: Svojim primerom preobratio u pravu veru mnoge idolopoklonike

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog sveštenomučenika Foku, i svetog proroka Jonu.

U životopisu Svetog proroka Jone se navodi da je bio sin udovice u Sarepti Sidonskoj, koga je prorok Ilija vaskrsao iz mrtvih. Sveti sveštenomučenik Foka je svojim primerom i božanskim rečima preobratio u pravu veru mnoge idolopoklonike. Prema predanju Sveti prorok Jona bio je bačen u more, nakon čega je završio u utrobi kita.

Svojim tridnevnim prebivanjem u utrobi kita sv. Jona predobražavao je tridnevno prebivanje Hrista u grobu, a njegovo spasenje iz utrobe kita – vaskrsenje Gospoda iz mrtvih.Sveti sveštenomučenik Foka episkop Sinopski se od mladosti podvizavao u svim hrišćanskim dobrodeteljima. Kao episkop u svome mestu rođenja, u gradu Sinopu, na obali Crnoga Mora, primerom i rečima božanskim utvrdio pravoverne u veri, i obratio u veru pravu mnoge idolopoklonike.

Okamenjeni neznabošci behu ispunjeni gnevom na Foku svetoga. I Gospod predoči Foki mučeničku končinu kroz jednu viziju. Na ime: vide Foka goluba svetla kako sleti s neba noseći u ustima svojim krasan venac od cveća, i kako spusti venac na glavu njegovu. I ču Foka glas od goluba: „čaša tvoja napuni se, i treba da je ispiješ!"

Iz te vizije saznade ugodnik Božji, da mu treba uskoro za Hrista postradati. I ne ustraši se, nego s blagodarnošću Bogu pripremaše se za muke. Uskoro posle toga neki knez Afrikan uze Foku na istjazanje, naloži na njega ljute muke; sve mu telo isprebija i izranjavi, pa posle tamnovanja baci ga u ključalu vodu, u kojoj ovaj hrabri Hristov vojnik skonča zemni život i preseli se u radost Gospoda svoga. Postrada u vreme cara Trajana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track