POMOZIMO MALOM VELJKU U HAJDUČKOJ BORBI: Više od godinu i po dana bori se sa nepoznatom bolešću, ali ne može pobediti bez nas
Foto: Pokreni život

POMOZIMO MALOM VELJKU U HAJDUČKOJ BORBI: Više od godinu i po dana bori se sa nepoznatom bolešću, ali ne može pobediti bez nas

Društvo -

Veljko Stojković se više od godinu i po dana bori sa nepoznatom bolešću koju nije bilo moguće dijagnostifikovati u Srbiji kao ni u Evropi, stoga je na poziv Mejo klinike u SAD-u došao na dalja ispitivanja.

Iako ni nakon višemesečnih analiza nije otkriven konkretan uzrok promena na mozgu, posledica na gastroenterološkom i razvojnom planu, utvrđeno je da pored genskih mutacija i abnormalnog nalaza mozga, ima i dijagnozu ASD – veoma jakog i do sada nepoznatog autizma (F84.0).

Veljko Stojković
foto: Pokreni život

Dosadašnje analize na Mejo klinici su kompletirane i tamo je podvrgnut genetskim, metaboličkim i drugim specifičnim laboratorijskim istraživanjima, kao i pregledima svih najrelevantnijih stručnjaka na klinici. Operisan je i ugrađena mu je PEG sonda na stomaku za olakšan unos hrane i lekova. Od nedavno se sa porodicom nalazi u Čikagu gde je krenuo dug proces rehabilitacije a prate ga stručnjaci iz Lurie Children’s Hospital, u tom gradu. U toku je naučno istraživanje koje se bavi njegovim slučajem, krenula je rehabilitacija na polju hranjenja, hodanja, govora i fine motorike. Promenjena je terapija i radi se na uvođenju novog leka za smirivanje iritabilnosti i pojačavanje pažnje, a uključena je i vitaminska suplementacija uz ishranu. U toku je program rehabilitacije rana intervencija, a planira se i uvođenje ABA (primenjena bihejvioralna asistencija) programa za koji je važan boravak u redovnim i kućnim uslovima zarad uvođenja u što samostalniji život.

Veljko Stojković
foto: Pokreni život

Novčana sredstva su potrebna za dalje bolničko i vanbolničko lečenje, dijagnostiku, preglede, lekove, suplemente, potrošni medicinski materijal kao i za smeštaj u toku lečenja.

Za Veljkovu hajdučku borbu!

Slanjem SMS poruke 211 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001713156-29

Uplatom na devizni račun: 160-6000001713909-98

IBAN: RS35160600000171390998

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-donacija

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track