"U OVOM SLUČAJU UTVRDITI DA LI JE BILO UTICAJA SEKTI!" Mršević o uzroku vršnjačkog nasilja: Nemojte praviti "MALE BAJE" OD DECE!
Zorica Mršević o sve češčem nasilju među maloletnicima, Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir tv

"U OVOM SLUČAJU UTVRDITI DA LI JE BILO UTICAJA SEKTI!" Mršević o uzroku vršnjačkog nasilja: Nemojte praviti "MALE BAJE" OD DECE!

Društvo -

Profesorka i doktorka Zorica Mršević, sa Fakulteta za evropske pravno-političke studije i Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost gostovali su u jutarnjem programu "Redakcija" o vršnjačkom nasilju u Sremskoj Mitrovici, kao i o ubistvu 13-ogodišnjeg dečaka u Niškoj Banji koje je izvršio njegov vršnjak i školski drug.

Zorica Mršvević
foto: Kurir tv

Ponovo se pokrenulo pitanje krivične odgovornosti maloletnika u Srbiji. Mršević smatra da bi ovakvih sklučajeva bilo manje kada bi roditelji krenuli iz drugačije perspektive, a nema potrebe ništa menjati ,kako je naglasila, samo treba primeniti zakon.

- Roditelj mora da odgovara. Postoji odgovornost i treba uvesti u praksu nešto što zakon omogućava - rekla je Mršević istakavši da ne želi da poredi slučaj u Ribnikaru:

- U tom slučaju imamo dva pravca jedno je psihološko veštačenje, a drugo pozivanje roditelja na odgovornost!

Ona je protiv toga da se starosna granica spušta, jer se time ne rešava problem, osvrnula se takođe na to da je moguće da decom "ubicama" rukovode razne sekte.

- Kod mnogih se može primetiti problem. Deca se povlače u sebe, ponašaju se mračno i teško je primetiti da li je uticaj nekog drugog na njih deo problema. Mere mogu da se preduzmu, ali ne samo na osnovu neobičnog ponašanja... Deca se u tim godinama često ponašaju tako, iako nisu ubice i tako nešto neće uraditi. To ne treba da bude specijalni pokazatelj. U ovom slučaju naravno treba da se utvrdi da li je bilo uticaja sekti! Posebno da se ispitaju slučajevi samoubistva i oni izazovi na Tik-toku! - ukazala je Mršević.

03:22

U OVOM SLUČAJU UTVRDITI DA LI JE BILO UTICAJA SEKTI! Mršević o uzroku vršnjačkog nasilja: Nemojte praviti MALE BAJE OD DECE!

Empatija se uči, nastavila je sagovornica Kurir TV:

- Onda, kada prestane to da roditelji dotrče sa advokatom u školu čim neko ukori dete za neki mali nestašluk tu se neguje odstustvo empatije. Jer dete zna da će doći tata da ga odbrani. Šta je bilo u Ribnikaru? Uticajan otac je godinama učio dete da ne preuzima odgovornost. Kada govorimo o neposrednom sprečavanju i prevenciji, da je postojaoi metal detektor u tu školu dečak ne bi mogao da uđe u školu, ali i to je vrsta zaštite - smatra Mršević.

U zaključku Mršević se nada da će povećano prisustvo policajaca uticati na veću bezbednost dece.

Ali, zašto su maloletnici sve više nasilni? - pitala je voditeljka Kurir TV Olja Lazarević.

- Moramo dati snažnu poruku svima, da ne pravimo "male baje" od svoje dece i kada se prekine savezništvo između dece i roditelja u tom smislu podrške delikventima, onda će ta deca biti manje opasna po okolinu! Ovaj dečak iz Obrenovca, da je već kao dete bio sankcionisan do ovoga ne bi došlo! Dakle, čini mi se da tu treba zakonska regulativa da udari tu vrstu problematike: Savezništvo roditelja sa nasilnom decom - zaključila je Mršević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track