ODAKLE HAMASU TOLIKO NOVCA: Za 3 godine na ovaj način su dobili 41 milion dolara! Koriste trenutno NAJPOPULARNIJU stvar u svetu!
Pripadnik Hamasa, Foto: EPA / Mohammed Saber

pokušavaju da ih osujete

ODAKLE HAMASU TOLIKO NOVCA: Za 3 godine na ovaj način su dobili 41 milion dolara! Koriste trenutno NAJPOPULARNIJU stvar u svetu!

Društvo -

Iran se nametnuo kao jedan od najvelikodušnijih finansijskih podupiratelja Hamasa, osiguravajući ovoj militantnoj grupi ključne resurse koji su potrebni za izvođenje terorističkih napada. Ali istražitelji u SAD i širom sveta identifikovali su još jedan izvor prihoda za Hamas - onlajn donatori koji nude podršku u kriptovaluti.

Čak i pre nego što je Hamas prošlog vikenda pokrenuo iznenadni napad na Izrael, zvaničnici Ministarstva pravosuđa u Vašingtonu vodili su istragu o korišćenju kriptovalute te militantne skupine putem pranja novca, saznaje CNN.

Hamas, Bitkoin
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, Shutterstock

Ministarstvo pravosuđa objavilo je oskudne detalje o pranju novca, većina sudskih podnesaka je zapečaćena, ali dostupni dokumenti otkrivaju da se radi o računima kriptovaluta povezanima s Hamasom koje je američka vlada zaplenila pre tri godine.

Sudski podnesak u maju navodi da je slučaj "u toku" i da je sudija zaustavio postupak u povezanoj građanskoj stvari do sedećeg meseca, kako bi se omogućio nastavak kaznenog postupka bez uplitanja.

Adrese kriptovaluta koje je Izrael zaplenio zbog navodnih veza s Hamasom i drugom palestinskom militantnom grupom zajedno su vredile desetine miliona dolara. Hamasovo korišćenje digitalne valute predstavlja samo jedan od mnogih načina na koje je ova grupa - koju su SAD i Evropska unija proglasili terorističkom organizacijom - nastojala prikupiti sredstva izbegavajući sankcije.

kriptovaluta, bitkoin
foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

Pojavili su se i neki pozivi za donacije. Hamas i druge terorističke grupe koristili su Fejsbuk i X (Tviter) da javno objave adrese svojih kriptonovčanika i kažu ljudima kako da doniraju, objavilo je američko Ministarstvo državne sigurnosti.

Osim bitkoina, kriptonovčanice za koje su izraelske vlasti rekle da su povezani s Hamasom uključivali su kriptovalute ether, XRP, tether...

Ameri zaplenili 150 računa kriptovaluta

Istražitelji su uspeli zapleniti 150 računa kriptovaluta koji su prali sredstva za Hamasov račun. Uz odobrenje suda, policijske službe potajno su preuzele kontrolu nad Hamasovim veb stranicama za prikupljanje sredstava, a donatori koji su mislili da pridonose terorističkoj organizaciji zapravo su polagali depozite u bitkoin novčanike pod kontrolom američke vlade.

Nije jasno koliko je novca Hamas primio u kriptovaluti, ali postoje dokazi da su prikupljeni značajni iznosi. Prema Dmitriju Mačikinu (Machikhinu), izvršnom direktoru firme za kriptoanalitiku BitOK, adrese kriptovaluta koje su povezane s Hamasom i koje su zaplenile izraelske vlasti primile su gotovo 41 milion dolara između 2020. i 2023. godine. Ostala 94 miliona dolara navodno je držao Palestinski islamski džihad, militantni partner Hamasa, ističe analitička kompanija "Elliptic".

Hamas
foto: Youtube/AFP News Agency/ReligionForBreakfast

Glavni podržitelj Hamasa je Iran, koji palestinskim terorističkim grupama, uključujući Hamas i Palestinski islamski džihad, godišnje daje do 100 miliona dolara, navodi se u izveštaju amerićkog Stejt departmenta iz 2021. U tom izveštaju se navodi da je Hamas prikupio sredstva u drugim arapskim zalivskim zemljama i iz vlastitih dobrotvornih organizacija.

Kurir.rs/Dnevni avaz

Bonus video:

04:36

HAMAS UDARIO JEVREJE TAMO GDE SU NAJTANJI?! Vojni komentator: Znali su reakciju Izraela! Ovo je zlatno doba za vojnu industriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track